Инициативата „1m² изкуство“ на ТаМ Велико Търново представя младата Ивет Тодорова

0

 

Творбата „Фрагментирани възприятия“ на Ивет Тодорова е третото произведение, което пространство за култура и социални инициативи ТаМ Велико Търново представя през тазгодишния сезон на поредицата „1m² изкуство“. Откриването на изложбата е на 16 юли от 18:00 ч. на ул. Велчо Джамджията 16, а събитието е част от Културния календар на Община Велико Търново.

Съвместната инициатива на клуб ТаМ и куратора Мартина Йорданова за четвърта поредна година предлага на търновци среща с млади и утвърдени автори от съвременната българска и международна сцена. През 2022 г. 1m² изкуство поставя фокус върху творци, които имат връзка с Велико Търново и региона. След представянето на преподавателите във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ доц. Атанас Тотляков и проф. Красимир Русев в светлината на прожекторите застава търновката Ивет Тодорова, която живее и работи в Ротердам, Нидерландия. От 2020 г. Ивет изучава графичен дизайн в академията Willem de Kooning, където развива влечението си не само към аналогови графични печатни техники, но и към инсталационно и пърформънс изкуство, керамика и живопис.

Младата артистка определя срещата си с познатия търновски художник Емил Калоянов като един от най-важните моменти в творческото и личностното си развитие. Трите години, които прекарва в неговото ателие, я учат не само на основите на рисуването, живописта и история на изкуството, но и как да се отнася с любов към това, което създава, как да живее редом с него, и как просто да наблюдава, абсорбира и съпреживява всяка една ситуация, колкото и делнична да е тя.

Ивет създава творбата „Фрагментирани възприятия специално за пространството на 1m² изкуство. Тя представлява инсталация от текстил, огледала и изображения, които пресъздават фрагментирани преживявания, спомени и възприятия от двата свята, които авторката обитава – България и Нидерландия. Произведението се явява и автопортет на младата артистка, чрез направата на който тя изучава своето разпокъсано съществуване, което я вдъхновява и насърчава креативния ѝ дух.

„Фрагментирани възприятия“ ще може да се види до навечерието на фестивала „48 ч. Варуша юг“ (19-20-21 август), когато ще бъде открита изложбата на Михаил Михайлов, автор на българския павилион на Венецианското биенале за съвременно изкуство.

###

За организаторите

Клуб ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития във Велико Търново. Клубът представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели. От 2021 г. ТаМ се премести в сградата, където се е помещавал бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново.

Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за чуждестранно изкуство в Националната галерия. Завършила е във Виена и е специализирала в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Участвала е в организацията на проекта на Кристо и Жан Клод „Плаващите кейове“, както и на редица български и международни изложби.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *