Талантливи деца от Велико Търново прославиха Апостола Васил Левски с рисунки, песни и стихове (СНИМКИ, ВИДЕО)

0

Наградиха най-добрите малки художници в конкурса „Апостолът на свободата. Васил Левски през детските очи”

С вълнуващо тържество днес във Велико Търново беше открита изложба с детски рисунки, посветени на Васил Левски. Пред музей „Възраждане и Учредително събрание” се събраха десетки деца, техните родители и учители, като по този начин беше отбелязана и 185-годишнината от рождението на Апостола. Показаните творби са от конкурса, обявен от Регионален исторически музей– Велико Търново, на тема „Апостолът на свободата. Васил Левски през детските очи”. В него взеха участие 72 деца на възраст от 5 до 7 години – индивидуални участници и възпитаници на осем градини от община Велико Търново – „Първи юни”, „Ален мак”, „Евгения Кисимова“, „Ивайло”, „Соня”, „Пролет“, „Слънчев дом” и „Вяра, Надежда и Любов”, и градината в село Ресен.

Тържеството започна със затрогващо изпълнение на децата от ДГ „Соня“, които пяха и рецитираха за Левски. После бяха наградени и на-добрите малки художници, а всички деца получиха грамоти за участието си в конкурса.

Първо място спечели Биляна Йовчева от ДГ „Пролет“, на второ място журито е определило да бъде Анна Мария Русева от ДГ „Соня“, а трета е Михаела Ячева от ДГ „Слънчев дом“. Наградата на журито спечели рисунката на Марина Танчева от ДГ „Пролет“, а за най-оригинална композиция беше отличена Любина Станчева от ДГ „Ален мак“.

Наградата за най-добър портрет на Левски отиде при Микаела Трифонова от ДГ „Ивайло“, а най-реалистичен образ на Левски е успял да нарисува седемгодишният Виктор Лазаров. Поощрителна награда  беше присъдена на Антоан Атанасов.

Приз за цялостен принос получи ДГ „Първи юни“.

Наградите са осигурени от Регионалния исторически музей във Велико Търново и Националния музей “Васил Левски“ в Карлово.

Изложбата може да се види до 29 юли 2022 г. във фоайето на Регионална библиотека „П. Р. Славейков”, ет. 2.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *