Звездни гласове изпълняват музиката на Моцарт в театрално-музикалния спектакъл «Амадеус» на Царевец

0

 

 

Звездни солисти, които изпълняват по великолепен начин изключителната музика на В. А. Моцарт, ще излязат на сцената на крепостта „Царевец“ в театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“. С най-новото заглавие в своя афиш Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ ще се представи в Летния фестивал на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Премиерата на откритата сцена на историческия хълм във Велико Търново е на 29 юли от 21 часа.

В спектакъла „Амадеус“ участват артисти, солисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Режисьор е Бойко Илиев, който е и автор на сценичната адаптация. В основата му стоят едноименната пиеса на Питър Шафър, както и сценарият на прочутата биографична филмова драма от 1984 г., режисирана от Милош Форман. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, хормайстор е Яница Първанова, а концертмайстор – Милена Байнова.

За разлика от всички останали постановки на „Амадеус“, в тази музиката на Моцарт звучи на живо в изпълнение на симфоничния оркестър на МДТ с диригент-постановчик Маестро Георги Патриков. «Ние, музикантите, трябва да се справим със задачата да изпълним множество произведения от почти всички жанрове, в които е творил Моцарт, а още по-сложното е да синхронизираме това с действието на актьорите на сцената. Това е все едно озвучаваш филм, само че на живо», обясни той. В спектакъла публиката ще може да се наслади на музика от оперите „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, симфонични произведения, концерти за пиано,  „Реквием“.

Звезден солистичен състав, който блести не само с великолепни гласове, но и с актьорски качества, изпълнява централните партии в „Амадеус“. Сред тях са солистите на великотърновския театър Миряна Калушкова и Теодора Петрова. Миряна е възпитаник на СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново, а неин преподавател по пеене е Мария Касабова. Талантливата изпълнителка е магистър по класическо пеене в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София, където се е обучавала в класа на д-р Велизара Караянкова. Завършила е майсторски класове при оперната прима Христина Ангелакова, Вера Николова и Оливие Дориа за интерпретация на френска музика, , Стефка Евстатиева и Анна Томова- Синтова. Тя е лауреат на конкурса “Розата на Евтерпа” в Карлово, носител на първа награда от “Короната на Търновград”, както и втори и трети отличия от форумите “Светослав Обретенов” в Провадия, “Марин Големинов” и “Орфеева дарба” в София, “Любяков Ловеч” и др.

В своята певческа кариера сопраното Теодора Петрова има участия в много камерни и оркестрови концерти, както и в турнета в Израел, Китай, Германия, Англия и Франция. Теодора е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, където се дипломира в паралелката по класическо пеене. След това е завършила магистърска степен по класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Лауреат е на конкурса „Христо Бръмбаров” и е участвала в майсторски клас на оперната прима Райна Кабаиванска.

 

На откритата сцена на Царевец ще излезе оперният бас Пламен Кумпиков, който има международна кариера и е бил солист в редица оперни театри не само у нас, но и зад граница. Сред тях са Вроцлавска опера в Полша, Миланската Ла Скала и др. оперни театри в Италия, Берлинската държавна опера в Германия, Националния филхармоничен оркестър на Армения и др. Прочутият бас е специализирал в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов“ в Италия със стипендия “Франка Де Ренцис Кристоф”, където му преподават Мирела Перуто и Антонио Буе. Завършил е майсторски класове при Райна Кабаиванска и Ренатор Брусон. През годините е работил с Маестро Даниел Баренбойм, Любка Биаджони, Маестро Емил Табаков, Маестро Диан Чобанов, Маестро Едуард Топчиян, Найден Тодоров, Драгомир Йосифов, Светлана Иванова, Таня Иванова, Евгения Ралчева, Ивайло Михайлов, Орлин Анастасов и др.

Другият гост-солист е басът Стефан Димитров, който покорява сцени в цялата страна. Участвал е в престижни концерти в Русия на сцените на Болшой театър и Московския международен дом на музиката. Специализирал е в майсторските вокални класове на Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Карло Коломбара, на режисьорката Вера Немирова. Особено важно за певеца е участието му в тематичния майсторски клас върху операта „Дон Карлос”, в който той подготвя със световно признатите оперни певци Роберто Скандиуци и Лучана Динтино ролята на Крал Филип Втори и я изпълнява на заключителния гала концерт-спектакъл. Носител е на втора награда от Международния конкурс „Елена Николай“ в Панагюрище и на трета награда от Международния конкурс „Розата на Евтерпа“ – Карлово. От 2000 г. Стефан Димитров е солист на хора на катедралния храм  „Св. Александър Невски” и на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният”.

В спектакъла участва и младата надежда на българското певческо изкуство баритонът Георги Димитров, който е солист на Камерна опера – Благоевград. В репертоара му присъстват известни арии от произведения на Моцарт, Росини, Доницети и Верди.

По време на спектакъла звучат фрагменти от Голяма меса в до минор и Реквием на Моцарт в изпълнение на хора на великотърновския театър, което изключително творческо предизвикателство. Специално за премиерата на Царевец в състава ще се включат артист-хористи от Смесения хор на БНР и Софийска хорова капела.

Билети за театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“ на 29 юли от 21 часа се продават онлайн в мрежата на eventim.bg и на сайта на МДТ „Константин Кисимов”, както и на касата на театъра.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *