След близо четвърт век известният скулптор Панайот Димитров – Понката, реди изложба във Велико Търново

0

Известният великотърновски скулптор Панайот Димитров – Понката, прави изложба след повече от 25 години. Знаменателното събитие ще се състои на 9 август от 18 часа в двора на комплекса „Хан Хаджи Николи“ на Самоводската чаршия.

Сред естествения декор на красивата сграда ще бъдат експонирани около 12 творби на големия творец.

88-годишният Панайот Димитров е автор на едни от емблематичните паметници и скулптури във Велико Търново. Малцина знаят, че е негова фигурата пред Съдебната палата, наречена „Силата и мъдростта“. Негов е и Олимпийският огън пред стадион „Ивайло“, паметникът на Бачо Киро в едноименното училище, бюста на ген. Гурко в Марно поле, композицията „Златният век“ на Боруна, мраморната чешма в началото на Алеята на творците, както и част от плочите на именитите ни съграждани.

Както сам се представя, Панайот Димитров – Понката, е роден през 1934 г. в Сливен – града на войводите, циганите, магаретата и прочутия сливенски вятър. През 1958 г. завършва Художествената академия в София специалност “Скулптура” при доцент Михаил Кац. До 1965 г. живее и твори в Бургас като художник към Областно пристанищно управление, после е учител по рисуване в “Учителски институт” – Бургас. От 1965 г. живее във В. Търново. Преподава скулптура във ВТУ до 1978. Стига до титлата главен асистент. Впоследствие преминава на свободна практика. Определя се като сливенски бургазлия, стареещ край река Янтра.
Автор е на много паметници в страната, паркова и надгробна скулптура, малки пластики. Отдаден е на камъка. Има самостоятелни и участва в много изложби в Италия, Гърция, САЩ. Творбите му са притежание на държавни галерии и музеи, частни сбирки и колекции в Италия, Германия, Австрия, САЩ, Русия, Словакия, Япония и др. Участник в симпозиуми с камък и дърво (България, Словакия).
Носител на шест национални награди по скулптура, златен медал от VI Българско изложение за АРТ иновации, на наградата “Велико Търново”. Почетен гражданин на старата столица. Отличен е с орден “Св. св. Кирил и Методий” I степен. Член на Римската академия за модерно изкуство.
Зад сухите данни от биографията на Понката се крие цяла вселена от приятелства и познанства с бележити българи. Другарувал е с бургаските поети Христо Фотев и Иван Пейчев, в академията му преподават Илия Бешков, Дечко Узунов…
Освен с чука и длетото, Понката борави изкусно и с перото. Има издадени няколко книги. Почти всичките са уникални – написани са изцяло на ръка, със ситен, красив шрифт и рисунки от автора. В тях има всичко – спомени, разсъждения, стихове, очерци, публицистика, малки разкази, исторически препратки, цитати… Истински летопис на няколко епохи от развитието на България.

Освен с творбите си, Понката ще остане в историята на Велико Търново като създател на легендарните Петъци, които се провеждат от над 45 години в ателието му на ул.“Акация“15. Сбирките на видни интелектуалци – артисти, художници, певци, инженери, архитекти, историци, са добили почти митичен ореол заради бохемската си история. Всеки петък в продължение на повече от 4 десетилетия Понката посреща като Странджата своите съмишленици и приятели с лично приготвена от него манджа по запазена рецепта, а в ателието години наред звънят чаши, песни и стихове.

Преди  две години „Болярски новини“ тръгна с известния творец на разходка до неговите скулптури във Велико Търново, а обиколката се превърна във вълнуващ разказ за него и творбите му.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *