От утре започва частичен ремонт на водопроводната мрежа в село Драганово

0

 

От утре / 23.07. 2022 г. събота/ ВиК „Йовковци“ ООД стартира частичен ремонт на водопроводната мрежа в Горнооряховското село Драганово. Това стана ясно след двучасова среща, инициирана от областния управител Людмила Илиева, между кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и управителя на ВиК – оператора инж. Димитър Владов. В срещата участваха още заместник областните управители доц. д-р Соня Будева и Огнян Стоянов, председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица инж. Даниел Костадинов, заместник кметът на града Деница Коева и общинския съветник Иван Атанасчев.

Протокол от цялата среща ще бъде качен на сайта на Областна администрация Велико Търново – www.vt.government.bg, така че всеки, който иска, да има възможност да се запознае с детайлите от нея.

Една от причините за безводието в Драганово  са чести аварии в критичен участък от 3,6 километровото трасе на водопровода от помпената станция до напорния резервоар. Преди седем години, когато ВиК “Йовковци” ООД подменя осем километра от довеждащия водопровод, това трасе остава неремонтирано. Спешните ремонти, които стартират утре, касаят точно този участък.

Другите две причини за нарушеното водоподаване в селото, според управителя на ВиК „Йовковци“, са загубите, които в летния сезон са над 80%, както и недобросъвестното ползване на питейната вода за поливане и пълнене на частни басейни. Затова инж. Владов поиска съдействие от кметовете на  Община Горна Оряховица и на село Драганово инкасаторите на дружеството да бъдат допускани за отчитане на потреблението. По думите на Владов те са били умишлено възпрепятствани и не са имали достъп до водомерите.

Инж. Владов пое ангажимент да изготви становище относно общото състояние на водопровода в Драганово, въз основа на което кметът на Горна Оряховица да актуализира остарелия от 2011 г. проект и да приедприеме стъпки за раделянето му на етапи и тяхното приоретизиране.

На следващ етап чрез обновения проект общината ще има възможност да кандидатва пред МРРБ за цялостна подмяна на водопроводната мрежа на селото, което ще даде и трайно решение на проблема с безводието.

На срещата беше договорено още кметът на село Драганово да издаде заповед за ограничаване на потреблението. През следващата седмица замесник управителят на ВиК “Йовковци” Росен Трифонов ще осъществи среща с местните хора в село Драганово.

 

Снимка: Ахив от протеста в село Драганово

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *