Станаха ясни етапите и процедурите за реализиране на идеята водата от яз. „Ал. Стамболийски“ да се ползва за питейни и битови нужди

0

 

След среща на областния управител Людмила Илиева в Министерството на регионалното развитие и благоустройството станаха ясни етапите и процедурите за реализиране на идеята водата от язовир „Ал. Стамболийски“ да се ползва за питейни и битови нужди, а не само за напояване.

Оптимистичният срок за това е около 10 години, а осъществяването ще струва на държавния бюджет 2 млрд. лв., съобщи Людмила Илиева. Тя  коментира, че ако сега не се стартират дейностите, след десет години проблемът с безводието в западната част на областта ще се задълбочи и дори ще стане необратим. Областният управител е категорична, че ще положи всички усилия, а по думите й частният интерес на няколко десетки души не може да бъде равнопоставен на интереса на около 100 хиляди жители в общините Павликени, Сухиндол, Свищов и Севлиево.

Осъществяването на мащабната идея е алтернатива на краткосрочните решения, които обаче са решения на парче, докато другото е стратегическа визия за години напред и зависи от волята и решителността на държавата и на областния управител.

Идеята не е прецедент за страната, подобни процедури текат и за язовир „Тракиец“ в област Хасково.

Освен това Областна администрация Велико Търново трябва да възложи обществена поръчка с предмет проучване чистота на изходното ниво на водите на язовир „Ал. Стамболийски“ и да установи състоянието на дъното му. Проучването ще е с времетраене една година,  а пробите от водите ще се изпращат в акредитирана лаборатория. Междувременно Областен управител ще кандидатства за финансиране през МРРБ и ще се водят разговори с Министерството на енергетиката, за прехвърляне на собствеността на водоема, който в момента е под управление на НЕК. На следващ етап е проектирането на санитарните зони 1 и 2. Всички собственици на имоти в тях трябва да изградят пречиствателни станции, а имотите в зона 1 ще бъдат премахнати. Това ще е и най-дългосрочният период, коментира още Людмила Илиева.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *