Карнавалният дух превзе Велико Търново

0

 

 

Хиляди аплодираха откриването на Международния фолклорен фестивал

 

Карнавалният дух отново завладя Велико Търново. Хиляди жители и гости на града аплодираха близо 400-е изпълнители, които преминаха в дефиле по главната улица „Васил Левски“ и до 27 юли включително ще радват публиката с вечерни концерти в Летния театър.

Официално старта на 24-о издание на Международния фолклорен фестивал дадоха заместник-кметът Нейко Генчев и основният организатор Емил Павлов, а водосвет отслужи отец Асен.

„Велико Търново наистина е карнавал. В старопрестолния град се срещат и опознават хора от различни култури, с уникални традиции и обичаи. Това сближаване ни показва, че границите са условни и лесно преодолими, че чрез културата, изкуството и човешкото общуване можем да изградим по-добро съвремие – на диалог и разбирателство“, каза по време на откриването заместник-кметът Нейко Генчев. Той поздрави организаторите, участниците и публиката от името на кмета Даниел Панов, с чието подкрепа фестивалът се утвърди сред най-знаковите културни събития в старата столица.

Концертите са от 20,00 ч. всяка вечер до 27 юли включително, входът е свободен. Пред великотърновци и гостите на града изпълнения имат 12 групи от Грузия, Северна Македония, Египет, Турция, Мексико и България, включва се формация и от Мароко. Старопрестолният град е представен от популярните фолклорни ансамбли „Искра“ и „Търновче“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *