1,50 лв. да стане билетчето за градските линии предлагат великотърновските фирми – превозвачи

0

 

Великотърновските фирми – превозвачи искат увеличаване на билетите за градските и междуселищни линии с до 50%, а за някой от линиите, като Велико Търново – Велчево например, предлаганият процент на увеличение спрямо действащия договор е над 1 500.

Това става ясно от становище на работна група, определена със заповед на кмета инж. Даниел Панов, чиято цел е да прецени дали исканията за поскъпване имат основания. В групата влизат експерти от общината, а материалът е предоставен на общинските съветници. Вероятно въпросът ще се коментира на заседание на местния парламент в края на август, тъй като за юлската сесия, която е идния четвъртък, няма подобна точка в дневния ред.

ЕТ „Надежда – Надежда Христова“ има три договора за обществен превоз на пътници съответно от болярския град до Дебелец, до Самоводене – Горна Оряховица, до Дичин – Павликени, по основните градски линии 1, 4, по маршрута Велико Търново – Присово, Велико Търново – Дичин, както и от Велико Търново до Ново село и до Велчево. Съгласно договора дружеството е представило общо 11 броя калкулации за разценка за периода януари – юни тази година. За изпълнение на междуселищните линии не се изплащат субсидии от централния бюджет. Мотивите на ЕТ „Надежда – Надежда Христова“ за исканото увеличение резкия скок в ръста на горивото, което е с над 25%, 58% и 100%  от цените по сключените договори. Освен това се отчита увеличението на минималната работна заплата и консумативите – гуми, смазочни материали, резервни части, поддръжка и застраховки. Предложението е цената по линии 1 и 4 от 1.00 лв. билетчето да стане 1.50 лв., а цената за пътнико-километър до Присово от 0,101 лв. да стане 0,155 лв., а до Дичин от 0,136 да стане 0,164 лв. с ДДС.  По линиите от общинската транспортна схема превозвачът вече иска цената на пътнико-километър до Дебелец да се промени от 0,104 лв. на 0,155 с ДДС, по трасето В. Търново – Самоводене – Горна Оряховица от 0,138 да стане 0,155 лв. с ДДС, до Ново село от 0,250 лв. да се увеличи на 0,289 лв. с ДДС, а до Велчево – от 0,202 да поскъпни на 1,710 с ДДС.

Не без значение е, че фирмата е получила близо 400 000 лв. под формата на Ковид субсидии от републиканския бюджет по съответните мерките, които държавата разработи заради пандемията.

Другият превозвач „Алекс ОК“ ЕООД има общо 9 договора от януари 2020 г. и до момента по него няма актуализация на цените. Аргументите за исканото увеличение са същите, представени са и много подробни справки – 27 калкулации. Предлаганата цена за билет по градските линии е 1,50 лв.

По мерките на държавата за Ковид кризата това дружество е получило над 1,1 млн. лв. от началото на пандемията.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *