февруари 23, 2024

Прекратиха експлоатацията на депото за строителни отпадъци до с. Леденик

0

DCIM100MEDIADJI_0012.JPG

 

Депото за строителни отпадъци в землището на с. Леденик е с прекратена експлоатация. Поставени са изкуствени бариери, които да възпрепятстват свободното влизане на граждани и техника. Това увери кметът на старата столица инж. Даниел Панов в отговор на питане на общинския съветник Елена Чамуркова .

Цялостно решение за терена, обхващаш още от 70-те години на миналия век имоти, Държавен горски фонд и частни терени, може да се получи чрез проект за благоустройствени мероприятия, придружени с оползотворяване на натрупаните през годините строителни отпадъци. Такъв проект е изготвен, а до момента е прието само частично изменение на ОИП, припомни още кметът.

По думите му предстои приемане на решение от Великотърновския общински съвет за одобряване на проекти за ПУП-ПРЗ и обединяването на няколко имота в общ УПИ за техническа инфраструктура, както и обявяването на самостоятелни УПИ за производствени и складови дейности.

Едва след това може да бъде изготвен работен инвестиционен проект, с който да се заложат средства и да се реализират мерките по оползотворяване на отпадъците, които близо 50 години са натрупани там с цел възстановяване и подобряване компонентите на околната среда.

Изградената в землищата на селата Шереметя и Малки чифлик площадка за събиране, рециклиране, подготовка и оползотворяване, повторна употреба и/или обезвреждане на строителни отпадъци се намира на близо един километър въздушно разстояние от най-близкото населено място, като до настоящия момент не са постъпвали оплаквания от граждани на близките населени места.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *