Стари снимки от архива на Клуба на културните дейци във В. Търново оживяват в творба на известен хореограф

0

Визуалната инсталация Memory Spirit Moves на хореографа и режисьор Коста Каракашян вдъхва живот на шест фотографии от снимковия архив на бившия Клуб на дейците на културата (КДК) Велико Търново. Творбата може да се разгледа в периода от 8-ми до 14-ти август между 17:30 и 20:00 ч. в пространство за култура и социални инициативи ТаМ (ул. Велчо Джамджията 16).
Коста Каракашян е четвъртият творец, който участва в артистичната резиденция „Бъдеще за КДК“, организирана от ТаМ Велико Търново. В рамките на 10 дни артистът изследва архивите на бившия Клуб на дейците на културата в търсене на видими и невидими връзки между миналото на КДК и съвременната културна сцена.
Шестте снимки в инсталацията Memory Spirit Moves са избрани от десетки изображения, съхранени в албуми, които дългогодишният секретар на Клуба, Борис Сапунов, дарява на Регионалния исторически музей Велико Търново. Всеки албум представя дейността на клуба в една календарна година – ръчно изписаните заглавия на събития са придружени със снимки, документирали проявата. Фотографиите в инсталацията отразяват широката палитра от дейности на КДК: художествени изложби, срещи с писатели и поети, авторски спектакли и рецитали.
Работата със снимките е вдъхновена от колективния артистичен дух на събитията в КДК и интересните случки от тях, които се прокрадват между редовете на писмените архиви. От фотографиите се вижда буден творчески заряд, който чрез призмата на танца и анимацията, е разпален отново, но дигитално. Анимираните фотографии изследват как можем да събудим емпатия и усещане за колективно преживяване от чужд спомен, видян за първи път.
Раздвижването на архивни образи с помощта на компютърна анимация е подход, който Коста Каракашян използва за първи път в своята работа. За създаването на творбата той разчита на опита си като хореограф, танцов артист и режисьор на танцови филми.

Каракашян е завършил “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и „Права на човека“ в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. The Columbia Spectator определя работата му като „важен глас за борбата на ЛГБТИ+ хората в Чечения и другаде“. Коста е двукратен шампион на България по спортни танци и е представял работата си в Dancing With the Stars Vietnam, Bulgaria’s Got Talent, както и в Канада, Германия, Норвегия, Египет, Виетнам и Япония.
Проектите му включват творби за нетрадиционни места, обществени пространства, театър, танц, кино и мода. На сцена Каракашян хореографира представления за танцови компании, сред които Columbia Ballet Collaborative (Ню Йорк) и Балет „Арабеск“ (България). Негови творби са представяни от DNK – пространство за съвременен танц, Габровското биенале на хумора и сатирата, Регионалното депо за отпадъци в Габрово и Лабораторията за движение на Barnard College в Ню Йорк. През 2022 г. създава първата си инсталация като визуален артист Minutes Ago в КО-ОП в рамките на проекта Like The State, The Toilet is Never Neutral.
Инсталацията “Memory Spirit Moves“ e част от артистичната програма „Бъдеще за КДК“, която се изпълнява с подкрепата на Национален фонд „Култура“. В програмата участват десет млади и утвърдени артисти от различни сфери на изкуството. Тяхната задача е по артистичен начин да изследват историята, архитектурата, функциите и бъдещето на сградата на ул. Велчо Джамджията 16, която от миналата година е новият дом на клуб ТаМ. Коста Каракашян е четвъртият артист, който представя своя творчески прочит по темата „Бъдеще за КДК“
###
ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за култура и социални събития във Велико Търново. Вече десет години организацията представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели.
През 2021 г. клубът се премести в изоставената сградата на бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново. Публична кампания, подкрепена от архитекти, културолози, общественици и местната общност, има за цел да оживи сградата и да възстанови нейните културни функции, превръщайки я в съвременен център за изкуство, култура и диалог.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *