Консултациите за състава на Районната избирателна комисия във Велико Търново ще се проведат в събота

0
Консултациите за определяне състава на Районната избирателна комисия ще се проведат на 6 август, събота от 10.00 ч. в Гербовата зала на Областна администрация във Велико Търново. Това съобщи заместник-областният управител Огнян Стоянов във връзка с насрочените от Президента на Република България избори за народни представители на 2-ри октомври 2022 г.
Съгласно чл. 61, ал.4, т.1 от Изборния кодекс общият брой на членовете на РИК Велико Търново е 13 души, в това число председател, двама заместник председатели и секретар. При назначаването им се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 47-то Народно събрание съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група към 01.08.2022 г., като се
използва методът на най-големия остатък, но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция.
В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени. Тези партии и коалиции имат право да правят предложения за членове на РИК само в условията на чл. 61, ал. 7 от Изборния кодекс.
Ако партиите не се споразумеят състава на РИК ще бъде определен от Централната избирателна комисия.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *