Румен Спецов вече не е шеф на НАП. Служебният кабинет го освободи от длъжност

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов

Министерският съвет освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите.

Това съобщиха от служебното правителство.

По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики.

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

В края на юни т. г. Румен Спецов посети инкогнито Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново. След като все пак беше засечен от журналисти, той коментира и репутацията на НАП, като заяви, че агенцията вече е изчистена от името „Бухалка“, „Въпреки че всячески определени журналисти, определени лица и организации се опитват да лепят епитети по мой адрес и по адрес на НАП, пак казвам: НАП е структура, която работи с документи, със солиден доказателствен материал и аз ще бъда проводност на тази законност на НАП. Така че, смятам, че по време на моето управление съм изчистил името на НАП и съм дал възможност на бизнеса да бъде в една комфортна зона, без притискане. Дойдох в НАП като директор за два месеца и половина, а вече година и два-три месеца съм на този пост. Ще остана дотогава, докогато държавата има нужда от мен“, заяви още Спецов в старата столица.

След по-малко от два месеца обаче той вече не е на този пост.

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов.

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури – по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.