Консулът на Румъния е благодарил на търновските медици за адекватната им и бърза помощ за спасяване на пострадалите в тежката катастрофа тази нощ

Девет пострадали в тежката катастрофа между Куцина и Поликраище, при която загинаха четирима души, тази нощ са били приети в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Единият след първоначален преглед е бил освободен. За съжаление, един от пътуващите в автобуса ковчег е бил в много тежко състояние с черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота, и е починал тази сутрин. Това съобщи пред журналисти директорът на МОБАЛ д-р Красимир Попов. Останалите пострадали са стабилизирани. Петима от тях са румънски граждани, останалите са от Турция. Травмите на всички са били тежки, но пациентите са били стабилни. Почти всички са на възраст до 60 години.

Румънците вече са извозени с медицински хеликоптери, които прати държавата им  и които кацнаха на летището в Горна Оряховица. Можехме да завършим лечението на пострадалите в нашата болница, но консулът на Румъния ме информира, че това е техният подход за спешна помощ на румънски граждани извън страната, каза д-р Попов.

Двама от пострадалите пътуващи от Турция остават на лечение във великотърновската болница.

Имам надежда, че скоро и в България ще бъде въведена такава форма на медицинско обслужване, каквото показаха колегите от Румъния с изпращането на въздушни линейки, но това зависи от Министерството на здравеопазването, посочи д-р Попов. Той подчерта, че великотърновските медици са действали адекватно и бързо, а колаборацията между двете страни в критичната ситуация е била на високо ниво и затова е получил специална благодарност от консула на Румъния.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.