Оркестърът на двореца „Шьонбрун“ пренесе романтиката на Виена на царския дворец на Царевец. Близо 1400 души аплодираха виртуозните музиканти

Снощи прочутият оркестър на двореца „Шьонбрун“ във Виена започна световното си турне от Велико Търново. Близо 1400 души аплодираха горещо изпълненията на музикантите, които изпълниха произведения на династията Щраус.

Началото на спектакъла даде директорът и основател на оркестъра Петер Хосек, който посочи, че турнето на оркестъра по света е посветено на няколко годишнини – 200 г. от рождението на Йохан Щраус и 25 години от създаването на оркестъра.

Духът на романтична Виена и на прочутия дворец „Шьонбрун“ завладя царския дворец на крепостта „Царевец“, където под звездите прозвучаха  изпълнения на оркестъра и солисти от „Прилепът“, „Цигански барон“, както и авторска музика на диригента на оркестъра и композитор Гуидо Манкузи. Той съобщи, че е подготвил изненада за българските любители на музиката и оркестърът изпълни неговото произведение „Шопска салата”. В него влиянието на музиката на Щраус  се съчетава с елементи от българския фолклор. Емоцията от изпълнението беше подсилена и от цветовете на трибагреника, които озариха сцената.

 

Естествена кулминация на музикалния празник бяха класиките „На тихия син Дунав“  и „Радецки марш“, които предизвикаха няколко биса и дълго нестихващите аплодисменти на публиката.

24 музиканти свирят  в оркестъра на Шьонбрун, а снощи публиката се наслади и на изпълненията на концертмайстора Таня-Джарова-Салустио, както и на родения в Горна Оряховица Светлозар Димитров, който от 30 години живее във Виена.

Заради големия интерес виенските музиканти решиха да изнесат два концерта във Велико Търново и тази вечер отново ще зарадват меломаните във фестивала „Сцена на вековете“.

снимки: „Сцена на вековете“

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.