Тръгна петиция: „Велико Търново си иска водата“

0

 

Великотърновката Маргарита Радославова  създаде петиция в социалните мрежи под надслов „Велико Търново си иска водата“. Целта е да се знае по какъв начин, чрез какви ремонти и на кои райони във Велико Търново се осигурява качествено водоснабдяване, което не се влияе от непрекъснатите ремонти на мрежата.

„Само за месец юли 2022г. ВиК“ Йовковци“ обявява на страницата си 28 аварийни ремонта, като за „отстраняване“ на проблемите спира водоподаването на цели райони в града и областта. Това е авариен ремонт почти всеки ден“, мотивира се Радославова. И припомня, че за сметка на „качественото“ обслужване на гражданите, цената на кубик вода се повиши на 3.46 лв. с ДДС.

„Ние, гражданите на Велико Търново и областта, държим да получаваме вода за тези пари, а не аварии“, се казва в петицията.

Припомня се, че ВиК Йовковци е 51% държавна и 49% общинска собственост разпределена между общините Горна Оряховица, Павликени, Златарица, Полски Тръмбеш, Лясковец и Сухиндол. Като държавна собственост, ВиК „Йовковци“ следва да получи средства за подмяна на остаряла водопроводна мрежа, отстраняване на аварии, планови ремонти и пр. от МРРБ. Осен това в междинен анализ на дейността на ВиК „Йовковци“ от 30.09.2021г. е посочено, че дружеството е реализирало действия по осигуряването на „надеждно и качествено водоподаване за населението и обществените потребители към населените места“. Също там, дружеството посочва, че основна негова цел е техническото обезпечаване, поддръжка и експлоатация на водопреносната, разпределителна и канализационна системи.“

В петицията се настоява:

По какъв начин, чрез какви ремонти и на кои райони е осигурено надеждно и качествено водоснабдяване. От 30.09.2021г. до днес (08.08.2022г.) на сайта на ВиК „Йовковци“ няма публикувани нито един междинен или годишен отчет, на базата на който ние, потребителите, да знаем защо всеки ден има аварийни ремонти и къде се разходват парите, които дружеството е получило като финансиране от държавата или извършени търговски сделки от 30.09.2021 до днешна дата – 08.08.2022г.

Искаме да получим отговор на въпроса предвидена ли е и в какъв размер сума за реалното ремонтиране и подмяна на водопреносната мрежа, като основна цел на ВиК „Йовковци“?

В 21-ви век, в европейска държава и столица на културата е недопустимо да се спира водоподаването почти всеки ден. Съгласно приетия държавен бюджет, гражданите на всички общини, държим да бъде подновена водопреносната мрежа на местата с критично ниво на качеството на тръбите – пример: ул. „Мармарлийска“, ул. Мизия, гр. Велико Търново. Чрез непрекъснатите аварийни ремонти се губи много повече питейна вода, време, труд и средства.

 

Това, което искаме е да живеем нормално в старата столица, а не да газим във вода и да сме жадни“, се казва още в петицията, която вече се подписва от десетки жители на община Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *