Бившият депутат Калоян Янков реди фотографска изложба „В саваните на Африка“

0

 

 

Бившият депутат в двата кратки миналогодишни парламента – адв. Калоян Янков се отдаде на фотографската си страст и вече реди самостоятелна изложба. Експозицията, която първо бе представена в галерия „Фотосинтезис“ в София, носи екзотичното име . Тя ще бъде показана и в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица на 21 септември от 17.30 ч., а търновци и гостите на града ще могат да я видят до 13 октомври.

Авторът е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“, адвокат по професия, любител на фотографията и природата. В изложбата може да се видят повече от 40 негови фотоса, резултат от пътуването му сред дивата природа на африканския континент. С любопитство и възхищение той е запечатал пейзажи и моменти от света на животните в кенийската савана. Множество птици, малки и големи бозайници, в чиито очи можем да надникнем, са населили неговите фотографии.

Авторът се занимава с фотография от около 5 години, а последните около 3 години – почти изцяло с фотография на диви животни в естествена за тях среда. Снимал е в България, Румъния, Кения, Танзания и Индия.

Пред „Болярски новини“ преди година Янков разказа, че с фотография се занимава много отдавна – още когато дигиталните снимки са били само бъдеще. Дори имал и фотостудио в родното Самоводене. По-късно обаче загърбил хобито си и се върнал отново към него преди около пет години. Сега вече сериозно практикува фотографии на диви животни в естествени среда. Предпочита да снима големи хищници, а това изисква много търпение. За да се получи една снимка обикновено му коства няколко дни, като най-важното, за да се достигне животното, така че да бъде снимано в естествена среда и без да бъде обезпокоявано, са търпението и дисциплината. Бившият парламентарист, който за година и нещо бе и общински съветник във Велико Търново, разказва още, че снима животните от около 20-30 метра в специални укрития, които обаче не са направени с ловджийска цел, а с фотографска. Риск има, но той е премерен. И няма начин животните съвсем да се приближат – заради отличното им обоняние те могат да надушат човек от километри и да избягат.

В България Калоян Янков е снимал мечки, елен лопатар, скален орел, лисици, а в Кения и Танзания екзотични животни като гепард, леопард, носорози, лъвове и слонове. Бил е на снимки в Румъния, а около Бургаското езеро е фотографирал различни видове птици.

Снимки: личен архив и арх. „Болярски новини“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *