Противодействие на контролирания вот за изборите е основен приоритет за областния управител инж. Георги Гугучков

0

 

 

Областният управител инж. Георги Гугучков ще противодейства енергично на контролирания вот за предсрочните парламентарни избори на 2-ри октомври. Това ще е основен негов и на екипа му приоритет, обяви самият той на пресконференция. За целта продължават срещите му с директори на всички регионални звена като превенция за евентуален натиск върху служителите от съответните администрации как да гласуват „правилно“.  По думите на областният управител контролираният вот не е патент само на една партия или на само на една администрация, а той не дели директорите на държавни ведомства на новоназначени, или на такива с по-дълъг стаж.

Инж. Гугучков бе категоричен, че предизборни срещи в работно време в различните администрации са недопустими. Той  призова гражданите да не се страхуват да подават сигнали за евентуални нарушения свързани с изборите и подчерта, че е добре тези сигнали да са писмени, за да се мине цялата процедура, която задължително завършва в прокуратурата.

„Имам предимство, защото вече съм бил на тази длъжност и зная за какво става дума. Ще работя с двамата заместник областни управители – доц. д-р Соня Будева и Огнян Стоянов, както и с главния секретар доц. д-р Цанко Стефанов. С тях ще решаваме въпросите, които касаят изборите и ежедневните задачи, така че на територията на областта всички органи на държавната власт да функционират както трябва в интерес на гражданите“, подчерта инж. Георги Гугучков.

Той призна, че първият път когато е поел поста е очаквал ангажиментите му да бъдат с хоризонт два месеца, а те са продължили седем, за които обаче е  натрупал необходимия опит, който ще му бъде полезен и сега.

„Изборите не са оправдание институциите в областта да не функционират, планирал съм много неща за следващите два месеца“, подчерта още инж. Гугучков.

Относно организирането и провеждането на изборите за 48 Народно събрание вече тече техническата подготовка. Всеки момент ще излезе решението на ЦИК за определяне състава на Районната избирателна комисия, а очакванията на областния управител е, че тя ще работи професионално , както миналата година, тъй като съставът й е почти изцяло същия.

„Миналата година се проведоха три избора и аз съм възхитен от тяхната работа. Работиха като една добре смазана машина. Надавам се, че комисията ще работи отново по този начин“, посочи инж. Гугучков. Той даде висока оценка и на работата на ОД на МВР.

Предстои областният управител да посети общините, за да се срещне с кметовете и главните секретари на местните администрации, които  изнасят основната дейност по подготовката и провеждането на изборите.

Друг приоритет на инж. Гугучков ще е всички държавни и общински структури да продължат нормалната си работа.

„Лоша дума не мога да кажа за моята работа с кметовете на общини. Каквито проблеми сме имали, сме ги решавали без конфликти по най-бързия и според мен правилен начин“, коментира още миналогодишния си опит той.

Областният управител не подмина и един от най-болезнените проблеми на областта, какъвто е безводието. На журналистически въпрос инж. Гугучков каза, че идеята за питейна вода от язовир „Ал. Стамболийски“ е добра и каквото зависи от него ще бъде направено. Тази идея е от преди няколко години, но в един момент е спряла, посочи още областният управител. По думите му ако се реализира след десет и повече години, областта ще реши проблема с безводието. Що се отнася до намиране на краткосрочно решение за над двадесетте населени места от областта, които страдат от липсата на вода, инж. Гугучков бе напълно откровен.

По думите му краткосрочно решение в рамките на това лято трудно може да бъде предложено. Някой частни казуси в населените места биха могли да се решат, но не и цялата картина. Няколко са основните причини за безводието. Огромна част от местните водоизточници – кладенците са унищожени. Част от тях са в земеделски земи, където се пръска с хербициди и водата става негодна за пиене. Друга част са пресъхнали, но идеята „Напоителни системи“ да пуснат вода по каналите, така че да захранят водоизточнците с питейни води не е осъществима, първо защото е каналите са неизползваеми и второ, защото е много скъпо.

Специално за Ресен проблема със сушата има решение, посочи още инж. Гугучков и подчерта, че за това има разрешение и от Министерството на околната среда и водите. А то е селото да се свърже с допълващ водопровод, които отива до град Полски Тръмбеш. Разбира се това изисква време и около 1 млн. лв. Водоизточникът в Ресен не е пресъхнал, но му трябва определено количество да се  задоволят сто процента нуждите на селото. Както и воля от местната и изпълнителната власт, подчерта още инж. Георги Гугучков.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *