Днес РБ „Петко Р. Славейков” – Велико Търново, отбелязва 100-годишнината от своето учредяване като трета Народна библиотека в страната

0
Днес, 15 август 2022 г., Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново отбелязва 100-годишнината от своето учредяване като трета Народна библиотека в страната, съобщават от културното ведомство.
Съществено развитие на библиотечната дейност във В. Търново настъпва през първата четвърт на XX век, благодарение на далновидната и последователна политика на Министерството на Народното просвещение.
Идеята да се учредят нови народни библиотеки, освен в София и Пловдив и в други градове се поражда от желанието българската книжнина да се съхранява на повече места, за да се запази не само нейната целокупност, но и да се разпространява творчеството на българския дух. Затова в края на 1920 г. Търново е посочено като първо място за откриване на нова библиотека.
През месец юли 1921 г. с Указ № 145 се узаконява Народната библиотека във В. Търново. Тогава се гласуват изменения в Закона за народното просвещение. Откриването ѝ става година по-късно, тъй като в бюджетната 1921-1922 г. не са предвидени финансови средства за издръжка на библиотеката както и не е било осигурено помещение за нея.
На 15 август 1922 г. в зданието на ефорията „Ангел Попов” на ул. „Централна” № 3 в града, се открива третата в България Народна библиотека.
За неин директор е назначен Моско Москов – учител, писател, археолог и общественик.
В протокола от учредяването освен Стилиян Чилингиров са се подписали и новоназначеният директор на библиотеката, зам.-окръжният управител Димитър Попов и кметът на В. Търново Кръстю Станчев.
Заслугата за откриване и учредяване на третата със статут на Народна библиотека във Велико Търново е на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски и на директора на Народната библиотека в София, Стилиян Чилингиров.
Честванията по повод 100 години от учредяването на Великотърновската библиотека за Народна, ще бъде по време на XXI национална научна конференция „Библиотеки – четене – комуникации“ на 17 ноември 2022 г.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *