Медици от Велико Търново почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов и отбелязаха Деня на спасението

0
На 15.08.2022 честваме Деня на спасението и почитаме паметта на жертвите, които са дали живота си, за да спасят други.
Днес в 12,00 ч. в двора на МОБАЛ ’’Д-р Стефан Черкезов’’ медици и гости положиха венец на бюст паметника на д-р Стефан Черкезов и поднесоха цветя на плочите, на които са изписани имената на докторите, които са починали, изпълнявайки лекарския си дълг.
Сред гостите бяха председателят на Районната колегия към БЛС – д-р Христо Димитров, директорът на ЦСМП, директорът на РЗИ-д-р Евгения Недева и др.
На същата дата през 1963 г., д-р Стефан Черкезов, спасява от огън 47 души. Младият доктор се прибира от командировка в Горна Оряховица към Виноград, когато автобусът избухва в пламъци, а той до последното спасява хора от огъня. За съжаление д-р Стефан Черкезов не успява да оцелее и умира от изгаряния.
Директорът на болницата д-р Красимир Попов приветства гостите и медиците. „Събрали сме се днес, за да отдадем почит на патрона на нашата болница, големият българин, патриот, хуманист д-р Стефан Черкезов, който едва 26-годишен записа името си в търновската и в българската история, спасявайки десетки хора с осъзнат риск за живота си, жертвайки го, за да оцелеят другите. Това е философията, логиката и смисълът на Хипократовата клетва, която ни води в нашата професия, в нашите дела, в нашето ежедневие на лекари. Дано имаме силите, мъжеството и духа да бъдем като него, защото човешкият живот е най-висшата и истинска ценност!“, сподели д-р Попов.
„Всички ние като българи и православни, наред с нашия патронен празник, с почитта към човещината и чувството за дълг, завещан ни от д-р Черкезов, се намираме и между два съдбовни за всеки от нас празници – между Голяма Богородица на 15 август, и между успението на Свети Иван Рилски на 18 август – Свети Иван Рилски, който е покровителят на православна България, и който и ние – българските лекари – честваме като свой светец. Колко символно и патриотично е, че в тези няколко дни са събрани такива важни за всеки от нас ценности, каквито са животът, майчинството, децата, грижата, здравето, себеотрицанието, саможертвата, вярата, родолюбието. Това не на думи, а в делата ни трябва да са нашите ориентири! Днес, във време на войни, насилие, кризи – ние най-силно трябва да помним своя дълг на медици – да спасяваме, да се грижим, да помагаме, да даваме успокоение и надежда на другите!“, допълни той.
„На вас, уважаеми колеги – лекари, медицински сестри, санитари, доброволци, от сърце желая здраве, късмет, успехи, сили, здрав дух, за да посрещаме трудностите и да изпълняваме дълга си, така както сърцето ни го подсказва! На всички наши съграждани желая здраве, любов, мир и вяра в доброто, в нещата, които ни обединяват. Нашият град и нашата болница – ние сме заедно! В дни на мир и спокойствие, в дни на тревоги и изпитания – това е нашият дълг, който изпълняваме с родолюбие и преданост“, пожела д-р Попов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *