53 събития на 5 сцени и 22 локации, стотици артисти представя фестивалът „48 часа Варуша юг“ във Велико Търново

0

Броени дни преди началото на фестивала „48 часа Варуша юг“ вече е ясна и пълната програма на събитието.

53 събития, разположени на 22 локации, сред които 5-те основни сцени, с участието на стотици артисти ще оживят Стария град на Велико Търново за 48-те часа на фестивала. Очакват се хиляди посетители за едно от най-големите събития на годината.

Фестивалът „48 часа Варуша юг“ се организира от сдружение „ВТ Ивентс“. Събитието получи финансирате по програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново.

Фестивалът е отворена общностна платформа, която дава възможност на широк кръг от заинтересовани участници да представят потенциала на квартала като важно място за развитието на културния живот на Велико Търново. Събитието е кулминацията на двегодишен процес и работа с хората от квартала, за да се ревитализира един от най-старите квартали на болярския град. Старата част на Велико Търново ще покаже, че е не просто туристически обект, а е притегателно място за изкуство, за култура, за различни развлечения.

Пет са основните сцени, около които са концентрирани събитията. Първата е Сцената с глухарчетата на ул. „Ст. Стамболов“ 23 (на панорамната площадка срещу Старата поща), а останалите са пред Административния съд, пространството около бар „Хипстър“ на Самоводската чаршия, Музеят на архитектурата на ул. „Иван Вазов“ 35, със съдействието на Съюза на българските архитекти, и на плажа на Янтра на ул. „Крайбрежна“.

Откриването на „48 часа Варуша юг“ е на 19 август, петък, от 16 часа на плажа на р. Янтра. В продължение на два часа DJ Djobry ще забавлява присъстващите.

Плажът ще бъде още по-атрактивен благодарение на подкрепата на „Авточойс“, официален представител на „Фолксваген“ за района на Велико Търново. Фирмата е сред основните спонсори на фестивала и по тяхна инициатива ще бъде поставен басейн на плажа за трите фестивални дни. Екипът на “Авточойс” е изработил и специални мебели от екопалети, които ще допълнят пространството около басейна. Те ще останат постоянно обзавеждане за плажа и след края на фестивала.

От 18:00 ч. в Музея на архитектурата ще бъдат открити изложби, които показват как изкуството и общностите работят с архитектурата.

Първата от експозициите ще покаже чрез снимки как фестивалът „Карантината“ е запазил рибарското селище във Варна чрез изкуството и общностните инициативи, които организират. Едно от ателиетата, които помагат за възраждането на квартал „Шести участък“ в Габрово – “No point Atelier” ще представи своя изложба ситопечат.

Изложба с книжки – зийн, направена от хората в квартал „Варуша юг“ също ще бъде показана в музея. Илюстраторът и издател Милена Симеонова е поканила 10 участника от квартала да изработят 10 книжки със своите истории. На следващия ден, в ТАМ тя ще проведе втора работилница за зийн на тема „Поглед към Варуша юг“ с начален час 9:30 ч.

В Музея ще бъде и една гостуваща изложба, която е от Съюза на архитектите в България – „Изкуство на обществения форум“.

В 18:00 ч. от Музея започва и интерактивната архитектурна игра: Вратите на квартала.

Украински арт двор се открива същата вечер от 18:00 ч. на улица „Максим Райкович“ 4 . Група украинци са наели къщата и в двора й ще направят изложба на свои произведения.

От 20:30 до 23:00 ч. в заведенията в квартала ще има музикални събития с диджеи. На сцена „Хипстър“ ще пускат Party Animals Bulgaria (P.A.B.), а в Tequila Bar Funky Monkey зад пулта застава Buckshot.

Emil Doesn’t Drive поема музикалната част от официалното откриване на Клуба на културните дейци КДК. Това е артистичният прякор на архитекта Емил Ангелов, който проектира възстановяването и обновяването на културното пространство.

От 23:00 ч. в клуб „Мелън“ има концерт на пънк бандата „Magnetic Spacemen“. Събитието е с вход.

Вторият ден на фестивала започва в къщичката на плажа ул. „Крайбрежна“. Още от 8:00ч. танцова медитация ще проведе Даниел Денев. В 10:00 ч. започва работилница на Илза Христова по цианотипия.

От 13:00 ч. започва и музикалната програма на плажа. Там са поканени предимно местни артисти, които да покажат богатството на търновската сцена. Полина Чакалова излиза на сцената първа. Тя е 20-годишна, свири  на китара и на пиано и това ще бъде първата й изява на сцена. След нея са „Братя Гръм“ – китаристите Калоян Паунов и Никола Миланов.

Реймънд Стиърс, третото име в музикалната програма, е американец, който от десетина години живее в България, свири на китара и прави рок музика.

След него ще рапира на български и на немски Анджей – германец, който е преподавател във ВТУ в специалност „Германистика“. Сета на Annna допълва програмата на сцената на плажа.

Музеят на архитектурата в събота ще посрещне поредица от лекции. Първата е от 11:00 ч. на арх. Радомир Данков – „Крепост в каньона на Янтра – архитектурен и урбанистичен разказ за историята на Търновград“.  От 14:00 е  „Баня – музей – руина“ – обща лекия на арх. Слава Славова за наследството на турските бани в цяла България. От 16:00 арх. Тодор Булев, председател на САБ, ще представи архитектурна книжнина.

Сцена „Хипстър“ в събота ще е рай за колекционерите на грамофонни плочи. От 11:00 ч. там започва базар награмофонни плочи. Паралелно с него диджей Николай Колев, който ще пуска от винил.

Децата също ще се забавляват по време на фестивала в две специални работилници в събота. От 9:30 ч. е детска архитектурна работилница „Измечтай Варуша“, в която участниците ще построят град от кашони с помощта на млади архитекти.

От 18:00 ч е втората детска работилница „Игротека на Конака“ организирана от отряд майки – оцветяване и игри както за малки, така и за големи. И двете работилници ще се проведат в пространството пред музей „Възраждане и учредително събрание“.

От 18:00 ч. фризьорница „Щастливите ножици“ изнася дейността си пред студиото с безплатни ретро прически и музикални изпълнения от бандата на фризьора.

Селекция на късометражни филми ще бъдат прожектирани от 18:00 ч. в Мястото на ул. ,,Стефан Стамболов“ 12.

Поредица изложби обогатяват програмата на фестивала. Те ще бъдат открити в събота, от 18:00 ч.

В Narrativa Gallery е изложбата на Крум Бегелски, български художник, базиран в Лондон, който в момента рисува най-високия стенопис върху един комин в град Дряново и с него ще кандидатства за рекордите на Гинес.

В най-новото пространство за култура Ателие „НЕЦАПАЙ“ ще има изложба на експериментална фотография. То се намира на улица „Никола Пиколо“ 25.

В Heerts Toya е показана изложбата на Йохан Кристиансен – поредният резидент на галерията в пространството им в с. Вишовград.

Витрината на КДК на главната улица представя 1 кв.м. с видеоинсталация на Михаил Михайлов. Търновският художник тази година представя България на Венецианското биенале.

В ТАМ се открива изложба на Невена Екимова, която е част от екипа на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Нейната работа е свързана с „Бъдеще за КДК“, където тя е четвъртият участник и имаше шанса да работи с архивите на културното пространство.

Трите художнички от GIArt Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева отварят ателието си за посетители от 18:00ч.

Големите музикални сцени в събота отварят в 20:00 ч.

На сцената пред бар „Хипстър“ ще свирят Funkilicious.

Сцената с глухарчетата посреща три концерта. Първи излизат местните музиканти от групата Rock Chalum Band. Атрактивните Les Animaux Sauvages – новата група на Насо Русков, излизат от 20:30 ч. Те ще свирят за първи път във ВеликоТърново, след като от много години са участници в програмата на всички престижни фестивали в България.

От 21: 30 ч. е международното участие на Moss Farai – резидент DJ на най-големия клуб в Букурещ „Control“ и създател на групата  „Disco Cigaretta“.

Калоян Паунов открива програмата на сцена „Пиколо“ пред Административния съд в 20:00 ч. След него в 21:00 ч. на сцената се качват българите от Via Mavis, които са създали групата си в Консерваторията на Ротердам, където следват. От 22:00 ч. поема Homeboy Yaki.

Вечерта ще продължи с DJ-сет между Annna и  Mr. Vanderlay в клуб „Мелън“. Събитието е с вход.

Две арт-намеси в градска среда ще развълнуват посетителите на фестивала.

На площада пред Царевец трите художнички от GIArt Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева ще изработят триизмерна рисунка, чрез която ще оживее легендата за съкровище, скрито под крепостта. Работата по триизмерния стенопис ще започне още от 15 август, а всеки посетител ще може „да влезе“ в готовата рисунка по време на фестивала.

На бента на р. Янтра стрийт арт творците Ганчо Ганчев – Гана и Николай Петров – Glow ще създадат поредния си графити-шедьовър.

В неделя фестивалът продължава с медитация в 8:00 ч на плажа на река Янтра.

В 10:00 ч в ТАМ ще има базар за ръчно правени неща.

В същия час започва и дискусия в Музея на архитектурата, определяна от организаторите като едно от най-важните събития в рамките на фестивала. Поканени са граждани, експерти по опазване на културно наследство, архитекти, урбанисти, за да участват в разговор как може старата част на града да бъде възродена. Модератор на дискусията е Любо Георгиев, който беше отговорен за проекта на „Софплан“ за създаване на нова визия за София – стратегията за развитие на столицата за следващите 10 години.

Фестивалът завършва с кулинарна изненада – голяма паеля в „Малкия интер“. Майстор-готвачите обещават огромна тава с диаметър над 3м. от средиземноморската вкусотия.

Богатата програма е планирана така, че човек да посети максимум от събития. Всички събития са с вход свободен, с изключение на двете партита в клуб „Мелън“.

Във връзка с провеждането на фестивала главната улица на Велико Търново ще бъде затворена от Паметника на обесените до Царевец единствено в събота от 20:00 до 23:00 ч.

Интерактивна  карта в Гугъл Мапс показва разположението на всички локации, а посетителите могат чрез нея да намерят и най-краткия маршрут между отделните сцени – https://goo.gl/maps/6JPk8vnCtasmJ88dA

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук: https://www.facebook.com/varushasouth/posts/pfbid0KXjWpCkBLJXzLiJjEKq1pYfNCGnwnz4sqEetFMrUv4B2vuRmyPRLCx2QQMyg9hVql

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *