Великотърновският скулптор Борис Борисов вае паметник на кмета на София, създал 10-те златни години за столицата

0

Великотърновският скулптор Борис Борисов вае паметника на инж. Иван Иванов – кмет на София от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. Този период се определя като „10 златни години за София“.

Борис Борисов спечели конкурса за проект на мемориала, обявен от Столична община. Паметникът ще бъде разположен на бул. „Драган Цанков“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, до метростанция „Стадион Васил Левски“.

По времето на управление на Иван Иванов всички улици в центъра на София са павирани, открити са 12 нови училища, 2 болници и бани по кварталите, разширява се трамвайната мрежа. В този период започва планомерното изграждане на важни административни сгради. Сред тях са Съдебната палата, Народната библиотека, сградите на Българска народна банка и Министерство на вътрешните работи. Изградени са също Централната сграда на Софийския университет (1934), зала „България“ (1937), паметникът на Патриарх Евтимий (1937), Музикалният театър (1938), сградата на Столична община (1939), Военното издателство (1944). Ако за публичност в България се заговори едва откак страната ни е в Европейския съюз, то инж. Иван Иванов още преди близо 90 години е публикувал разходите на столичното кметство в списание „Сердика“.

Докато той управлява общината, се модернизират Борисовата градина и Южният парк. Улиците и булевардите се озеленяват. Коритата на Владайската и Перловската река са облицовани с камък. През 1941 г. е открита първата тролейбусна линия в София – от Горна баня до Княжево. След 9-ти септември 1944 г. Иван Иванов е определен за враг на комунизма, арестуван е и осъден на доживотен затвор.

Докато е в затвора, народната власт иска от СССР да им изпратят специалисти за построяването на язовир „Искър“. Отговорът е: „Имате световен хидроинженер в лицето на Иван Иванов!“. В затвора той започва да прави чертежите на язовира. Всяка сутрин двама милиционери го водят в проектантската стая и след края на работното време го връщат в килията. Две години по-късно, през 1946 г., е помилван. Язовирът е пуснат в експлоатация през 1954 г. и е наречен на името на Сталин. Иван Иванов умира след тежко и мъчително боледуване през 1965 г.

Борис Борисов е автор на много паметници на бележити личности. Той и екипът му правят 28-те скулптурни фигури на царе, боляри, воини и занаятчии от Второто българско царство в Мултимедийния посетителски център във В. Търново – едно от любимите места за туристите в старата столица, които не пропускат възможността да се снимат с фигурите на цар Калоян, Йоан Асен II и съпругата му Ирина Комнина. Сега продължава дейността си по изработване на нови фигури, които ще бъдат разположени в разширяването и обогатяването на експозицията в Центъра.

Негово дело са също монументът на цар Калоян във Варна, на народопсихолога Иван Хаджийски в Троян, на братята филантропи Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово, на Алеко Константинов в центъра на София. Той е автор и на паметника в цял ръст на бележития политик и банкер Атанас Буров в Горна Оряховица, както и на бюст-паметника на американския президент Роналд Рейгън в Южния парк в София и др.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *