Люти спорове между съветниците и обвинения в популизъм за идеята за безплатен транспорт и декларацията за „Кроношпан“

0

 

Люти спорове и взаимни обвинения в популизъм си размениха великотърновските общински съветници по време на заседание на постоянната комисия по Устройство на територията, транспорт и паркиране. Градусът на напрежението провокира предложенията на Якоб ван Бейлен цената на билетите за градския транспорт да се замразят за три години. В същото време двете фирми – превозвачи искат увеличение, а общинска администрация предлага намаление по 15 лв. месечно за пенсионери, които имат карти!

Впрочем Якоб ван Бейлен е депозирал общо 11 предложения, като повечето от тях се считат за напълно адекватни и приложими, но замразяването на цената провокира множество коментари.

По време на комисията председателят Пламен Петров заяви, че това е популизъм и звучи абсурдно. Той подчерта, че фирмата, която организира градския транспорт не е общинска. На това вносителят контрира, че в Амстердам има 7 частни фирми, но тарифите определя кметството. И посочи, че иска замразяване, защото преди няколко години цените на билетите са увеличени с 43% – от 0,70 ст. до левче, а освен това в калкулацията на единия превозвач има грешка. А също и, че тенденцията в Европа била намаляване тарифите на обществения транспорт. За пример той даде Люксембург, където той е безплатен от три години.

На това обаче Пламен Петров отвърна, че когато някой предлага социални помощи като безплатен транспорт, трябва да посочи и начин за неговото финансиране. И допълни, че част от останалите предложения на Бейлен всъщност са залегнали в проекта за Интегриран градски транспорт. А Георги Маков поясни, че предложението би имало ефект, ако и след три години цената на горивата остане същата, а не се повишава. Тодор Тодоров подчерта, че повечето от предложенията за транспорта са адекватни и приложими, но замразяването на билетчето е популизъм. В крайна сметка комисията гласува предложението да бъде отложено докато администрацията не даде становище, но не по-късно от два месеца. Вносителят Бейлен ще бъде поканен за изслушване на заседание на транспортната комисия в общинска администрация.

И ако предложението за замразяване цената на билетчетата ще отпадне от дневния ред на сесията, то декларацията за „Кроношпан“ ще влезе, въпреки острите политически дискусии, които се очаква да провокира. Впрочем червените линии по темата са отдавна и също не бяха спестени на комисия. Според Пламен Петров и тази тема е популистична, а арх. Йосифов заяви, че когато се иска внедряването на конкретни мерки не става дума за популизъм. В крайна сметка комисията прие декларацията със следните допълнения: да се добави изискване към Кроношпан да монтира пречистващ електрофилтър, както и монтиране на електронно табло пред административната сграда на общината, което да показва стойностите на замърсяване.

Припомняме, че на предишната сесия се роди идеята за декларация с която от компетентните държавни институции да се поиска преразглеждане на комплексното разрешително за завода.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *