След близо две десетилетия за пръв път отварят за 48 часа Музея на архитектурата във Велико Търново

0

 

Опазването на културното наследство и ревитализирането на старите градски части са сред основните фокуси в програмата на фестивала „48 часа Варуша юг“. В програмата се открояват няколко акцента – ангажирането на общността при преосмисляне на архитектурното наследство; изкуството като похват за развитието и спасяването на пространства; желанието на институциите и гражданите да намерят новите инструменти за градско обновяване.

Музеят на архитектурата във Велико Търново ще е домакин на модулите, благодарение на партньорството между сдружение „ВТ Ивентс“ и Съюза за българските архитекти. Отварянето на емблематичната сграда в Старата част е сред ключовите акценти в програмата. Националният музей на архитектурата е със сравнително кратка биография. Създаден е с постановление на Министерския съвет от 1978 г. Сградата, в която се помещава институцията, е предоставена от Съюза на архитектите. Фондовете се съхраняват в помещения, дадени безвъзмездно за тази цел от Община Велико Търново. Музеят съхранява документи за българската архитектура от античността до най-новата история. В него се намира наследството на 70 български архитекти. Там се пазят макети на общественика и дарител – Леон Филипов и планове на видни български архитекти. Съхраняват се още множество архитектурни планове и геодезични карти. Основната заслуга за неговото развитие е на арх. Теофил Теофилов, който почива през март 2008 г. Музеят затваря за посетители през 2002 г., но агонията му продължава почти до 2010 г..

Програмата в трите фестивални дни съдържа прожекции на късометражно кино, лекции, изложби и дискусия. Всички те са предложени от местни хора или партниращи организации, които са проявили желание да участват в организирането на фестивала.

Представяме събитията, свързани с архитектура, културно наследство и градска среда:

 

Петък, 19 август 2022 г.

18:00 ч. – Архитектурна изложба „Изкуства на обществения форум“

Една гостуваща изложба на Съюза на архитектите на България, която разглежда съвременното отношение на художници, архитекти, дизайнери, урбанисти, общински ръководства и институции към естетическото изграждане на обществените открити и покрити пространства.

18:00 ч. – Откриване на изложба с плакати от творческата работилница за ситопечат „Въпрос на време“ Организирана от „Hoпойнт Ателие“, работилницата се проведе в периода от 21 до 26 юни и беше част от културната програма “10 дни култура в 6-ти участък” в град Габрово. По време на работилницата Албена Лимони, Денислав Големанов, Захари Димитров и Костадин Кокaлaнов – български дизайнери и артисти, работещи в различни сфери на визуалните изкуства, се впуснаха в петдневно приключение в ситопечата и изработиха над 200 социални плаката с единственото условие плакатите да задават въпрос към публиката. За представянето на част резултатите екипът избра да използва едно от празните помещения в квартал „6-ти участък“, като го превърна в галерия. Друга част от плакатите бяха разлепени на различни места из квартала, като по този начин се акцентира и на други локации, които заслужават внимание.

Проектът „Въпрос на време“ е реализиран с финансовата подкрепа на Програма „Култура 2022” на Община Габрово.

18:00 ч. – Представяне на творбите на участниците от първата работилница за зийн – “Спомени от Варуша юг“

През месец юни 2022 г. в Народна библиотека „П.Р. Славейков“ се проведе работилница за зийн-издания на тема „Спомени от Варуша юг” с водещ Милена Симеонова. Творбите на участниците дадоха начало на мини-библиотека със зийнове, свързани с квартала. Второто издание ще се проведе  на  20 август по време на фестивала „48 часа Варуша юг“. През есента е предвидено да се проведе и трето финално издание на формата. В резултат на тези срещи ще се получи една по-широка картина за това как хората разглеждат и мечтаят за квартала.

„Зийн“ е независимо печатно издание, често създадено от един човек, на тема, която вълнува неговия автор. Може да съдържа фотографии, рисунки, колажи, поезия, размисли и други. Обикновено е под формата на малка, ръчно изработена книга.

18:00 ч. – Фотографска изложба от кинофестивал „Карантината“

Международният кинофестивал „Карантината“ вече седем години работи за развитието на културните и независими пространства в град Варна и е фокусиран върху разпространение и популяризиране на съвременното късометражно кино.

Развитието на нови подходи за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на града е основен приоритет за организаторите. „Чрез реализирането на фестивала и привличането на многобройна публика успяваме да запознаем обществото с проблемите на рибарската задруга. Рибарското селище в град Варна е застрашено от събаряне поради строежа на луксозна жилищна сграда непосредствено зад него. Провокирайки културен обмен между съвременни артисти от цял свят и местни жители, успяхме да превърнем „Карантината“ в зона за култура и да запазим селището и бита на рибарите.“

Въз основа на седем годишното международно присъствие на фестивала в рибарското селище, оцеляването изапазването му, както и поминъка на рибарите и техните семейства, са вече факт. С решение на Общински съвет Варна селището премина в района на парк „Аспарухово“. Общината започна обновяването на инфраструктурата, която свързва „Карантината“ с квартала и комуникациите със задругата. Фестивалът се организира и провежда изцяло на доброволни начала и всички прожекции и събития са с вход свободен.

18:00 ч. – Селекция късометражно кино

Разнообразна селекция на късометражни видеа показващи архитектурни изследвания , общностни инициативи, работа с архитектурно наследство.

18:00 ч. – Вратите на квартала – архитектурна  интерактивна игра

Автор: Анета Тенекджийска

Графично оформление : Цвета Тенекджийска

„По вратите и прозорците на една къща можеш да разбереш има ли живот в нея. Дали тя е дом или просто сграда. Ако прозорците греят, значи това е истински дом, изпълнен с чувства и емоции. Ако на вратите висят ръждясали катинари, означава, че тук отдавна никой не очаква никого. Вратите на Варуша Юг винаги са привличали вниманието ми. Доста години живея тук и забелязвам, че старите къщи, с автентични врати, стават все по-малко. Както навсякъде, и тук старото отстъпва място на новото. Това ме накара да запечатам с камерата си тези врати, които привличат погледа, които разказват истории, които не те оставят безразличен. За проекта подбрах както врати на емблематични за квартала сгради като музея  „Учредително събрание“, църквите „Св. Спас“ и „Св. Св. Константин и Елена“ , така и врати на частни къщи, които допринасят за характерния дух на Варуша Юг. Идеята е чрез картата, която съм подготвила да откриете десетте врати от снимките и да ги отбележете със стикерите от 1 до 10. Играта не е състезателна, тя е опознавателна. Целта е, докато търсите вратите, да разгледате къщите в квартала и да усетите неговата атмосфера. Бъдете откриватели и се насладете на една по-различна Варуша Юг!” – Анета Тенекджийска

Събота, 20 август 2022 г.

11:00 -12:30 ч. – „Крепост в каньона на Янтра –  архитектурен и урбанистичен разказ за историята на Търновград“ – лекция арх. Радомир Данков

Една презентация, която разказва за създаването на Велико Търново като средновековна столица и проследява градоустройството и архитектурата му до днешни дни. Лекцията разкрива някой любопитни и малко познати факти от историята на града и поглежда към характерни за Велико Търново сгради.

14:00 – 15:30 ч. – „Баня – музей – руина: наследството на османските бани“ – лекция арх. Слава Савова

Наследството на османските бани в България е обект на драматични трансформации – от ключова социална инфраструктура, се превръща в нежелан актив, а днес – в ценен ресурс, върху който се проектират надежди за създаване на туристически продукти. Хамамите рядко функционират, все по-често се музеифицират, а обикновено се рушат, в очакване на стратегии за тяхното развитие. Днес първоначалната им функция на средище на общности е почти изчезнала, в полза на безопасния статут на руина, която заслужава да бъде опазена.

16:00 – 17:30 ч. – Представяне на архитектурна книжнина

Гостите на събитието ще имат възможността да разговарят с проф. д-р арх. Тодор Булев, автор на монографията „Естетика на архитектурата“. Сред изданията на Съюза на архитектите са „Бяла книга на българския модернизъм“, „Българска архитектура през периода 2010-2020“, „Общите устройствени планове на общини – проблеми на възлагането, изработването, одобряването и реализацията“ както и подбрани броеве на списание „Архитектура“.

Неделя, 21 август 2022 г.

10:00 ч. – Дискусия на тема “Инструменти за квартално обновяване“

Градската среда я създаваме заедно. Понякога чрез големи жестове – като ремонта на някоя улица, но дори по-често чрез малки жестове – паркирането на колата, изолацията на фасадата, отварянето на магазин, или засаждането на дърво. За да бъдат избегнати възможни конфликти между тези наши действия, има правила. Има много правила! Но не всичко е в правилата, не всичко е в създаването на нови и нови административно приемливи и правно издържани норми. Обновяването на градската среда, особено кварталната, изисква и други инструменти – диалог, координация, видимост, комуникация. Все неща, които за да могат да работят, е необходимо да са гъвкави.

Възраждането на Варуша-юг – една от визитките на Търново – е кауза, която може да се осъществи, само ако успеем да работим заедно. Съвместното действие на квартално ниво може да има много изражения. В дискусията “Инструменти за квартално обновяване” ще обсъдим възможностите за координирани действия, включвайки различни страни и всички директно заинтересовани в обновяването на квартала.

Модератор : арх.  Любо Георгиев

За участие в дискусията сме поканили представител на Общинския съвет; представител на администрацията, активен гражданин от квартала; деец от гражданския сектор, който прави нещо в/за квартала; представител на малкия бизнес в сферата на търговията; представител на малкия бизнес в сферата на културата/свободното време, директор на училище и др. Фестивалът „48 часа Варуша юг“ се организира от сдружение „ВТ Ивентс“. Събитието получи финансиране по програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново.

Фестивалът е отворена общностна платформа, която дава възможност на широк кръг от заинтересовани участници да представят потенциала на квартала като важно място за развитието на културния живот на Велико Търново. Събитието е кулминацията на двегодишен процес и работа с хората от квартала, за да се ревитализира един от най-старите квартали на болярския град. Старата част на Велико Търново ще покаже, че е не просто туристически обект, а е притегателно място за изкуство, за култура, за различни развлечения.

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук: https://www.facebook.com/varushasouth/posts/pfbid0KXjWpCkBLJXzLiJjEKq1pYfNCGnwnz4sqEetFMrUv4B2vuRmyPRLCx2QQMyg9hVql

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *