Увеличава се потокът от пациенти с обструктивна сънна апнея в Горна Оряховица

0
Увеличава се потокът от пациенти с обструктивна сънна апнея (спиране на дишането по време на сън) и тежко хъркане в УНГ- отделението на болницата в Горна Оряховица. Това коментира началникът на отделението и възпитаник на пловдивската школа по оториноларингология, която е с традиции в диагностиката, консервативното и оперативно лечение на това заболяване д-р Стоян Стоянов.
Десетки страдащи от сънна апнея от целия регион са преминали прегледи в МБАЛ от началото на юни до момента и са с назначено лечение.
„Където е възможно провеждаме холтер изследване на пациенти с такива симптоми за уточняване на дихателния им статус, посочва д-р Стоянов и допълва, че дневно може да бъде извършван мониторинг на двама пациенти с обструктивна сънна апнея, като записванията за преглед в отделението са от понеделник до четвъртък.
Голяма част от диагностицираните със сънна апнея са с назначено консервативно лечение. Те вече са оборудвани с апаратите (CPAP), които повлияват апноичните паузи и всички произтичащи тежки последствия от заболяването, коментира още д-р Стоянов.
„С този метод на лечение значително намаляват рисковете от сърдечно-съдови, мозъчни или дихателни усложнения, които се дължат на сънната апнея. Освен това спират оплаквания като сутрешна сънливост, главоболие, прозяване, усещане за недоспиване, въпреки, че пациентите са спали през нощта, немотивирана отпадналост и изтощеност.“

Друга част от болните са преминали оперативна корекция за подобряване на състоянието.
Сънната апнея е заболяване на горните дихателни пътища. Представлява отпускане на мекото небце и езика, в резултат на което се запушват дихателните пътища.

Нелекувано, заболяването може да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния.

Симптомите са: хъркане, различно изразена дневна сънливост с чести заспивания през деня, събуждане сутрин сутрин с пресъхнала уста и гърло, изразени в различна степен паметови и поведенчески нарушения, увеличаване на теглото.
Около 45% от страдащите умират само заради тежка форма на сънна апнея, без други оплаквания, като фаталният изход се дължи на сърдечно-съдови усложнения.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *