Тунел със злато се отвори под Царевец, водни лилии превзеха стар бент. Започна „48 часа Варуша юг“!

0

Река от злато, ковчежета с кюлчета от благородния метал и гърнета с пари. Всичко това се крие в загадъчен тунел под Царевец, но на входа му бди страховит воин-призрак с огромен меч. Легендата за богатствата в подземни галерии под царския дворец във Велико Търново оживя в триизмерен стенопис на площад „Цар Асен I” и това е едно от първите събития на започналия днес фестивал „48 часа Варуша юг“. Автори на атрактивната рисунка са Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева от популярното арт трио GIART.

Работим по стенописа от понеделник, не беше лесно да се рисува под палещите лъчи на слънцето и високите температури, но се справихме, каза Невено Лефтерова. Тя посочи, че започващият фестивал е едно вълнуващо преживяване не само за артистите, които се включват в него, но и за всички жители гости на старата столица.

Подземният тунел привлече вниманието на туристите и работещите в района. Всички имат възможност да станат участници в приказния сюжет, като преминат по дървените греди над тунела с количка със злато, или пък сами си го изкопаят с кирка и лопата.

Паралелно с трите художнички, малко по-надолу към Янтра, други млади творци от Велико Търново превръщат изоставен бент на реката в произведение на изкуството, а дейността им също е част от фестивала.

Мястото е много интересно, идеята ни е да го съживим с нашите рисунки, обясни известният стрийт артист Ганчо Ганев – Гана, който заедно с Илиян Ненов и Симеон Желев работи върху стените, тавана и пода на бента. От вчера те създават композиция от водни линии, между които ще има абстрактен и загатнат надпис Варуша юг. Художникът призна, че е щастлив, че с колегите си са част от фестивала и допринасят за цялата атмосфера на културния форум. По думите му старият бент може  да се превърне в едно малко арт пространство за провеждане на различни събития, стига да бъде обезопасено.

И докато течаха първите събития от всичките 53 запланувани в програмата на фестивала, обновеният плаж край реката прие първите си гости. Хора от всички възрасти, семейства с деца се разположиха под чадърите или естествената сянка на дърветата, за да се насладят на прохладата и чистия въздух край реката.

Докато се забавляват, всички могат да видят  на плажа и изложбата за мръсния въздух във Велико Търново, която е по идея на хърватката Хелена Худжек. Експозицията „Дишай разумно“ включва седем платна на художниците Илза Христова, Десислава Ганева и Емилия Богданова. Чрез своите творби те представят различните прояви на въздействието на мръсния въздух върху здравето на човека и жизнената му среда.

Тази вечер в Музея на архитектурата ще бъде даде даден официален старт на фестивала, а програмата до края на деня включва още изложби, концерти, прожекции на филми и дискусии на различни места в старата столица.

Ето кои събития престоят днес:

18:00 Откриване на изложба: Украинският арт двор Улица Максим Райкович 4

18:00 Откриване на изложба: Отворен град Музей на архитектурата

18:00 Откриване на изложба: Изкуство на обществения форум Музей на архитектурата

18:00 Откриване на изложба: Въпрос на време Музей на архитектурата

18:00 Откриване на изложба: Спомени от Варуша юг Музей на архитектурата

18:00 Откриване на изложба: Снимки от фестивал „Карантината“ Музей на архитектурата

18:00 Селекция на късометражни филми Музей на архитектурата

18:00 Интерактивна архитектурна игра: Вратите на квартала Музей на архитектурата

20:30 Музикално събитие: Party Animals Bulgaria (P.A.B.) Сцена Хипстър

20:30 Музикално събитие: Emil Doesn’t Drive ТАМ

20:30 Музикално събитие: Buckshot Tequila Bar Funky Monkey

23:00 Музикално събитие: Magnetic Spacemen Melon Live Music Club

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *