Нейко Генчев: Фестивалът „48 часа Варуша юг“ е изключително събитие, което досега не се е случвало във Велико Търново

Пълна зала на Музея на архитектурата във Велико Търново аплодира откриването на първия фестивал „48 часа Варуша  юг“, с което снощи започна и двудневният маратон с над 53 събития в старата част на града.

След почти 20-годишно прекъсване сградата на музея е оживена с шест тематични изложби, посреща и няколко специализирани дискусии и лекции.

Радостта от силния интерес към първото издание на фестивала споделиха организаторите при откриването. „Фестивал „48 часа Варуша юг“ е общностна инициатива с цел да покажем, че Старият Търновград е не просто туристическо място за посещение, но е притегателен център за културни мероприятия и много забавление“, представи идеята Галин Попов от сдружение „ВТ Ивентс“, които са основният двигател зад общностния фестивал.

„Идеята за фестивала се получи много органично. Този процес го започнахме преди две години с инициативата „Отворен град“, чрез която поканихме хора от квартала да се включат в преосмислянето, оживяването на Старата част на Велико Търново. Така излязоха множество идеи, които вече са реализирани. Голяма част от хората правят събития за първи път и това за нас беше вълнуващо, защото в този процес ние трябваше да го подкрепим и насърчим, за да реализират мечтите си за квартала и те вече са факт“, разказа Галин Попов. Той призна, че събитията в програмата се увеличават с всеки час, защото постоянно артисти заявяват свои събития за включване в часовете на фестивала.

„Това наистина е едно радостно събитие. Изключително събитие, което досега не се е случвало в нашия град и то е първа стъпка към нещо много добро. Това е начинът, по който трябва да се действа. Трябва всички заедно да правим все по-добри неща. Да се хванем и да ги направим. Един велик човек беше казал наскоро, че Бог ни е дал този прекрасен „декор“, а от нас зависи какъв спектакъл ще изиграем на него“, обърна се към присъстващите заместник-кметът на община Велико Търново Нейко Генчев. Той сравни случващото се в квартал „Варуша юг“ с други общностни модели в Европа и посочи, че в Лондон различните райони се надпреварват за най-добро културно събитие. „Този модел на активиране на местната общност е доказал своята ефективност. Утре ни очаква пълен фестивален ден. Градът ще е пълен с талантливи хора, благодарение на организаторите“, потвърди зам.-кметът.

„Целият този фестивал се случва заради всички хора, които си направиха събитията и логистиката. Заради подкрепата на Община Велико Търново, която за първи път от 10 години, откакто правим събития в града, е толкова пълна и истинска. Благодарим на всички наши партньори, спонсори, заведенията и хотелите, които ни помагат“, посочи Галин Попов.

Интерактивна  карта в Гугъл Мапс показва разположението на всички локации, а посетителите могат чрез нея да намерят и най-краткия маршрут между отделните сцени – https://goo.gl/maps/6JPk8vnCtasmJ88dA

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук: https://www.facebook.com/varushasouth/posts/pfbid0KXjWpCkBLJXzLiJjEKq1pYfNCGnwnz4sqEetFMrUv4B2vuRmyPRLCx2QQMyg9hVql

Фестивалът „48 часа Варуша юг“ е финансиран от програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново, в партньорство със Съюз на българските архитекти, Национален фонд „Култура“ и програма „Еразъм “Еразъм+“. Нашите спонсори: „Авточойс“, официален представител на „Фолксваген“ за Централна България,  водка „Absolut“, печатница „Сира“, Общинско кабелно радио.

С подкрепа за организирането на фестивала се включиха и „Zavera Craft Beer Shop“, „Samurai Specialty Coffeeshop“, „EGO Pizza & Grill“, „Хан Хаджи Николи“ и „Pinko Lounge Bar & Cafe“, както и местата за настаняване: хотел „Meridian Bolyarski“, „Rooster Hostel – Veliko Tarnovo“, „Honey I’m Home Apartments“ и стаите за гости над Снек-бар „Малкия Интер“.

Събитията за днес – 20 август 2022 г.
8:00 Танцова медитация с Даниел Денев – плажа на река Янтра
9:30 Работилница за зийн: Поглед към Варуша юг – ТАМ
9:30 Квартална архитектурна работилница: Измечтай Варуша-  площад „Съединение“
10:00 Работилница за фотограми/цианотипия на плажа – плажа на река Янтра
11:00 Архитектурна лекция: Крепост в каньона на Янтра – Музей на архитектурата
11:00 Музикално събитие: Николай Колев – Сцена Хипстър
11:00 Пазар за грамофонни плочи – Сцена Хипстър
14:00 Архитектурна лекция: Баня – музей-руина: наследството на османските бани-
Музей на архитектурата
16:00 Представяне на архитектурна книжнина на проф. д-р арх. Тодор Булев – Музей на архитектурата
13:00 Музикално събитие: Полин Чакалова – Плажа на река Янтра
14:00 Музикално събитие: Братя Гръм – Плажа на река Янтра
15:00 Музикално събитие: Raymond Steers – Плажа на река Янтра
16:00 Музикално събитие: Anjay – Плажа на река Янтра
17:00 Музикално събитие: Annna – Плажа на река Янтра
18:00 Детска работилница: Игротека на Конака – Площад ,,Съединение“;
18:00 Подстригване и Музикално събитие пред Фризьорницъ – Щастливите ножици
18:00 Откриване на изложба: Krom Bagelsky – Liminality Narrativa Gallery
18:00 Отворено ателие Глобал Интерактив Арт
18:00 Откриване на изложба: Аналогово-класическа и експериментална фотография Ателие НЕЦАПАЙ
18:00 Откриване на изложба: Heerz Tooya + Jóhan Martin Christiansen Heerz Tooya
18:00 Селекция на късометражни филми – Мястото
18:00 Откриване на изложба: Михаил Михайлов 1m2 изкуство
18:00 Откриване на изложба: Невена Екимова Някъде Там
20:00 Музикално събитие: Funkilicious – Сцена Хипстър
20:00 Музикално събитие: Rock Chalum Band – Сцената с глухарчетата
20:00 Музикално събитие: Kaloyan Paunov – Сцена Пиколо
20:30 Музикално събитие: Les Animaux Sauvages – Сцената с глухарчетата
21:00 Музикално събитие: Via Mavis – Сцена Пиколо
21:30 Музикално събитие: Moss Farai – Сцената с глухарчетата
22:00 Музикално събитие: Homeboy Yaki – Сцена Пиколо
23:00 Музикално събитие: Annna b2b Mr. Vanderlay Melon Live Music Club

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *