Старата част на Велико Търново е неузнаваема! Улици, пълни с хора, маси на открито, музика и настроение донесе фестивалът „48 часа Варуша юг“

Велико Търново живее, весели се и се превръща в истинска фестивална столица. Главната улица на града е пълна с народ, много заведения са изнесли маси на открито, на няколко сцени под звездите звучи музика. Това се случва по време на фестивала „48 часа Варуша юг“, който започна в петък и приключва утре. 53 събития обещаха организаторите и се очакваше те да привлекат вниманието на хиляди, но никой не е предполагал, че фестивалът ще отприщи такава огромна енергия.

Тази вечер млади и стари, семейства с деца, приятелски компании, жители на Велико Търново и много туристи се потопиха в невероятната атмосфера на фестивала, използвайки възможността спокойно да се разхождат в старата част на града, след решение на Общината главната улица да бъде затворена за определен интервал.

Това е нужно на града, категорични са голяма част от хората, приобщили се към празничния дух. Това е и начинът да се съживи старата част на града, да се активизира малкият бизнес, а най-красивата част на духовната и и историческа столица да излезе от летаргията и да придобие онова очарование, което постигна например Капана в Пловдив, коментираха още великотърновци и гости на града.

Интерактивна архитектурна игра беше един от акцентите в днешната програма на феста. Тя увлича туристите на опознаят специфична черта на квартала – вратите на сградите.

Играта е разработена от Анета Тенекджийска, която живее в квартала, а графичното оформление на картата е дело на Цвета Тенекджийска. Те са подготвили и отпечатали една карта на квартала, върху която са отбелязани 10 сгради, както и са показани снимки на 10 интересни врати. Целта е всеки участник да отбележи коя врата на коя сграда принадлежи като свърже номерата им.

Играта не е състезателна, тя е опознавателна. „Целта е, докато търсите вратите, да разгледате къщите в квартала и да усетите неговата атмосфера. Бъдете откриватели и се насладете на една по-различна Варуша Юг!“, кани участниците Анета Тенекеджийска. И разказва още за тази любопитна черта на Старо Велико Търново. „По вратите и прозорците на една къща можеш да разбереш има ли живот в нея. Дали тя е дом или просто сграда. Ако прозорците греят, значи това е истински дом, изпълнен с чувства и емоции. Ако на вратите висят ръждясали катинари, означава, че тук отдавна никой не очаква никого. Вратите на Варуша Юг винаги са привличали вниманието ми. Доста години живея тук и забелязвам, че старите къщи, с автентични врати, стават все по-малко. Както навсякъде, и тук старото отстъпва място на новото. Това ме накара да запечатам с камерата си тези врати, които привличат погледа, които разказват истории, които не те оставят безразличен. За проекта подбрах както врати на емблематични за квартала сгради като музея „Учредително събрание“, църквите „Св. Спас“ и „Св. Св. Константин и Елена“ , така и врати на частни къщи, които допринасят за характерния дух на Варуша Юг“, казва авторката.

Карта за участие в играта може да намерите в Музея на архитектурата през цялото време на фестивала „48 часа Варуша Юг.“ За участниците е предвидена томбола с награди. За да се включите в томболата е необходимо след като откриете всички врати и поставите стикерите на картата, да напишете на нея вашите имена и да я пуснете в кутията, която се намира до картите.

Победителите ще бъдат изтеглени на 21.08.2022 г. в 12:00 ч. в Музея на архитектурата.

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук: https://www.facebook.com/varushasouth/posts/pfbid0KXjWpCkBLJXzLiJjEKq1pYfNCGnwnz4sqEetFMrUv4B2vuRmyPRLCx2QQMyg9hVql

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *