Ще има местен референдум относно влиянието на „Кроношпан България„ върху общественото здраве и околната среда

0

 

 

Общинският съвет в старата столица стартира процедура за провеждане на местен референдум. Според проекта за решение, което бе гласувано единодушно от всички съветници на днешната сесия, допитването до гражданите на Велико Търново ще е относно влиянието на „Кроношпан България“ върху общественото здраве и околната среда. Предложението за това бе на Валерия Дончева от групата на левицата.

Беше сформирана и работна група, която в срок до един месец, с възможност за удължаване с още един, ще трябва да изработи въпросите за референдума. Групата се председателства от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и в нея влизат представители на всички политически групи: Росен Иванов, Валерия Дончева, Елена Чамуркова, Деян Куздов, Светослав Дермански и Пламен Петров. В нея ще участват и представители на местната администрация, както и експерти от РИОСВ, РЗИ. Групата е отворена за привличане на експерти от гражданското общество, гласи още решението.

Сред другите консенсусни решения на сесията бяха и декларации по повод дейността на „Кроношпан“ и забавяне строителство на високоскоростния път Русе – Велико Търново. Съветниците адресираха позицията си за завода за ламинати до държавните институции, а за пътя – до премиера, министерски съвет. В първата декларация се настоява „Кроношпан“ да монтират пречистващ филтър, а пред кметството да има информационно табло, което да показва нивата на замърсеност на въздуха.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *