Най-вълнуващата Шекспирова любовна история оживява на Царевец. Талантливата великотърновка Мария Павлова влиза в ролята на Жулиета

0

На 29 август Варненската опера за първи път ще представи на крепостта Царевец във Велико Търново операта „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно. Спектакълът с начален час 21,00 е част от програмата на Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ 2022.

„Ромео и Жулиета“ на Гуно е нарицателна за френския романтизъм с неговата чувственост, финес и вокална грация, рядък пример за опера, в която музиката превъзхожда драматургията с красотата на мелодиите и изящната оркестрация. Тя е последното непреходно художествено достижение на композитора и жъне истински триумф на премиерата в Париж на 27 април 1867 г.

Към класиката на френския романтизъм се придържа  и постановъчният екип на Варненската опера в своя първи спектакъл на „Ромео и Жулиета“ – диригент постановчикът Светослав Борисов и режисьорката Урсула Хорнер от Австрия, която работи в състава на Националната опера и балет на РС Македония.

„Шекспировата „Ромео и Жулиета“ често се свежда до любовна история. Но това е и разказ за две семейства, които дори след смъртта на децата си, не осъзнават безумието на враждата помежду си. Когато след любовната нощ: „Беше славеят, не чучулигата!“ светлината нежно влиза през прозореца, нейните лъчи не могат да се разделят. Те са едно цяло, което стопля и озарява всичко около нас. Ние живеем заедно на една земя, в една вселена и осъзнаването на този факт всъщност е целта на нашето съществуване”, подчертава Урсула Хорнер.

В ролята на Жулиета на Царевец ще се превъплъти талантливата великотърновска оперна певица Мария Павлова. Младото дарование е солистка на Варненската опера и е любимка на музикалната публика в родния и град, която миналото лято горещо я аплодира на фестивал „Сцена на вековете“ в ролята на Памина от „Вълшебната флейта”.

Образа на Ромео ще пресъздаде венецуелският тенор  Рейналдо Дроз – възпитаник на майсторските класове на Райна Кабаиванска с впечатляваща кариера у нас и в чужбина. Останалите партии ще изпълнят: Лоренцо – Евгений Станимиров; Меркуцио – Иво Йорданов; Стефано – Лилия Илиева; Граф Капулети – Венцеслав Анастасов; Тибалт – Борис Луков; Гертруда – Михаела Берова; Херцогът на Верона – Гео Чобанов; Граф Парис – Велин Михайлов; Грегорио – Петьо Петров; Бенволио – Христо Ганевски; Жан – Лъчезар Александров.

Танго операта „Мария от Буенос Айрес“ от Астор Пиацола  е следващото заглавие от „Сцена на вековете“, което на 10 септември ще постави и финала на музикалния сезон на Царевец.

Още две събития от съпътстващата фестивална програма предстоят в Летния театър на Старата столица – концерт „Една нощ в операта с музиката  на   QUEEN“ с участието на Славин Славчев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков-син, Вера Гиргинова-сопрано, хор и оркестър на Държавна опера Пловдив (11 септември) и танцовия спектакъл „Скритият дар“ на Virginia Ballet на 17 септември.

Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието тази година е под патронажа на Министерство на културата на Република България.

Билети са спектаклите се предлагат в мрежата на Eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *