февруари 23, 2024

Отиде си основателят на „Българче“ и почетен гражданин на Велико Търново маестро Михаил Дюлгеров

0

На 88-годишна възраст си отиде основателят на Ансамбъл „Българче“ и почетен гражданин на Велико Търново маестро Михаил Дюлгеров. Тъжната вест разпространиха от ансамбъла.

„Днес, 26 август 2022 г., на 88 г. ни напусна нашият скъп главен художествен ръководител, основателят на Ансамбъл „Българче“ маестро Михаил Дюлгеров. Изключително тежко и тъжно е, когато от този свят си тръгват светли и добри хора. Маестро Дюлгеров беше родолюбец, фолклорист, добър ръководител, талантлив, човечен, всеотдаен, светъл, позитивен, отговорен и добър приятел! Ще го запомним с професионализма и компетентността му, с всеотдайността му, с чувството за справедливост и коректност.

Живя, раздаваше се всеотдайно, обичаше ни всички от сърце, затуй и мъката ни е безкрайна. Прекланяме пред теб глави! На всички от своето сърце частица даде с радост. Затова, че беше с нас дължим ти благодарност. И молим Бог сега, в света небесен, да отреди за теб покой и кът чудесен.

Безкрайно скърбим и си спомняме с голяма обич за теб! Времето минава, но забрава няма! Почивай в мир, Маестро Дюлгеров!

Погребението ще бъде на 28 август /неделя/ от 11 часа в Гробищен парк Велико Търново.

 

 

Михаил Дюлгеров е доайен на фолклорното изкуство във Великотърновския регион с доказан принос към запазване на националната културна идентичност и утвърждаване на изконните духовни ценности.

Роден е на 01.07.1934 г. в с. Добри дял. Основното си образование завършва през 1948 г. в родното си село. Средното си образование завършва през 1951 г. в гр.Горна Оряховица в гимназия „Георги Измирлиев”. През 1953 г. в гр. Велико Търново завършва Педагогика с профил „Начален учител“.

През 1958 г. поставя началото на детски ансамбъл в училище „Св. Климент Охридски”, с. Виноград и още на следващата година на Първия републикански фестивал в гр. София печели златен медал.

От този момент и до днес Михаил Дюлгеров работи с различни групи от деца и възрастни за запазване и популяризиране на автентичното фолклорно богатство на търновския край.

Значима за Велико Търново е есента на 1968 г., когато диригентът и педагогът Михаил Дюлгеров поставя началото на детско – юношески фолклорен ансамбъл „Българче“ .

С многобройните си участия в престижни национални и международни конкурси, под ръководството на своя създател, главен художествен ръководител и диригент на хора Михаил Дюлгеров, ансамбълът печели много отличия и награди и става единственият детски ансамбъл в региона, извоювал и защитил званието „Представителен”.

Приел ролята на посланик на красотата и очарованието на българския фолклор, на националните традиции и на богатата българска душевност, ПДЮФА „Българче” се превръща във фолклорната емблема на гр. Велико Търново!

Под ръководството на Михаил Дюлгеров ансамбълът печели златни медали на III, IV, V и VI републикански фестивали на художествената самодейност, специални награди от съревнования между лауреатите на международни фолклорни фестивали, представя Велико Търново и България на културни форуми и инициативи от световно значение.

Фолклористът Михаил Дюлгеров, дори и на преклонна възраст продължава прославата на автентичното народно богатство на търновския край като издава книга с песни и обичаи от региона и подготвя следваща – за памет и поука на младите търновци.

Заслугите на Михаил Дюлгеров са оценени с редица отличия и награди, между които орден „Св. Св. Кирил и Методий”, наградата „Златна лира”, титлата Маестро.

Маестро Михаил Дюлгеров е удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново” за 2015 г.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *