Община Горна Оряховица още очаква от регионалното министрество близо 7 млн. лв. за ремонт на улици и общински път

0

 

 

Областният управител инж. Георги Гугучков проведе работна среща с кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Двамата коментираха актуални въпроси, свързани с подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2-ри октомври, както и текущи въпроси за инфраструктурата и чистотата на общината.

Управникът на Горна Оряховица сподели, че общината все още очаква от МРРБ предвидените близо 7 млн. лв. за ремонт на улици и общински път. Местната администрация е готова с проектите, строителните разрешения, сключени са договори и е извървяна цялата процедура. За стартиране на дейностите са нужни само средствата и възлагателно писмо от министерството.

Относно безводието в региона, инж. Добрев потвърди, че освен в Драганово, където се работи, проблем има и в Горски Долен Тръмбеш. До края на годината той ще бъде решен с изпълнението на довеждащ водопровод и частична подмяна на уличната мрежа. В Горски Горен Тръмбеш също изпитват недостиг на вода, тъй като селото се снабдява от местен водоизточник в община Стражица, но хората намират алтернативни начини и засега нямат нужда от водоноска. По думите на инж. Добрев ситуацията с безводието и честите аварии ще се подобри чувствително, ако ВиК “Йовковци” ООД влезе в  „Български ВиК холдинг“ ЕАД. На този етап обаче ръководството на дружеството и част от кметовете в областта се въздържат.

На срещата беше коментиран и въпроса с осигуряване на населението с дърва за огрев. Инж. Добрев увери, че списъците с желаещи ще се изпълнят, но изрази опасения от предстоящия зимен сезон, тъй като детските градини и обществените институции в общината се отопляват на газ.

Относно темата за сметосъбирането и сметоизвозването, областният управител инж. Георги Гугучков препоръча завишен контрол. Той посочи, че в Горна Оряховица на няколко места около контейнерите за смет редовно се образуват мини сметища и апелира гражданите за повече съвест, както и местната власт да упражнява строг надзор.

По този повод кметът на Горна Оряховица коментира, че сметосъбиращата фирма изпитва остра нужда от работна ръка. Аналогично е положението и с общинското предприятие, което се грижи за озеленяването и поддържането на парковете и градините в общината.

Въпреки това фирмата, която извършва сметоизвозването, прави обследване за инвестиция в машини от по-нов клас, съобщи Добромир Добрев. И допълни, че най-вероятно в града ще се подменят изцяло съдовете за смет.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *