Как борецът срещу мафията Радостин Василев урежда две хубавици от Велико Търново-с договор за половин милион лева – разкритие на сайта breaking.bg

0

 

12 май 2022 г., бляскаво тържество в хотел “Маринела” отбелязва тържествено 65-годишнината от организирането на първия тираж с играта „Спорт тото 1“.

Млада и ефектна дама, с впечатляваща дълга червена рокля, посреща гостите: министрите Радостин Василев, Атанас Атанасов, Драгомир Заков, Христо Проданов, Иван Иванов, най-специален между тях е Бойко Рашков. Там са и легендата Димитър Пенев, футболният ас Димитър Бербатов, гимнастичките Невяна Владинова, Боряна Калейн, телевизионната звезда Ники Кънчев.

Няколко месеца по-рано, атрактивната блондинка е забелязана в луксозния нощен клуб “MegaMeGami”, в компанията на Радостин Василев, министър на младежта и спорта, и Александър Тодоров, изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор.

Настроението е на макс, подгрявано от подлудяващите ритми на Ку-ку бенд.

На 2 март 2022 г. красавицата е назначена в “Българския спортен тотализатор” за експерт по маркетинг, а на 25 март е преназначена за ръководител на отдел “Реклама и дигитален маркетинг”.

Коя е Мирела Желязкова и как се появява в държавното дружество, което управлява стотици милиони?

Мирела Желязкова е на 24 години, израснала е във Велико Търново. Според официалната й биография, тя е завършила ПМГ “Васил Друмев”, бакалавър е от ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” – специалност “маркетинг”. Професия – управител в мебелна фирма, професионален опит – от 1 юни 2021 г.. Според местни източници, офисът на мебелната фирма, която е на баща й Боян, се намира врата до врата с офиса на “Младежка радост” – сдружение, свързано с една много любопитна история за половин милион лева, която предизвика истински скандал и от днес е проверявана.

За парламентарните избори на 14 ноември 2021 г., Мирела Желязкова е поставена на 13-то място в листата на “Има такъв народ”, с водач проф. Андрей Чорбанов. Преди 3 години тя се появява в офиса на новоучредената партия на Слави Трифонов, след като се е разочаровала от престоя си в редиците на Веселин Марешки, била е много ентусиазирана да помага на структурата в старопрестолния град. Става скандал, обаче, когато се разбира, че Мирела Желязкова е назначена на работа в държавната лотария, без за това да е известена партийната й организация, но министърът от квотата на “Има такъв народ” Радостин Василев отговаря, че не е длъжен да дава обяснения никому.

От местната структура на “Има такъв народ” във Велико Търновов ми обясниха, че няколко дни, след като на 13 юни Радостин Василев и депутати от ПГ на ИТН обявиха отцепването си от четата на Слави, Мирела Желязкова подава заявление за напускане на партията.

“Преди 3 седмици Сашо вика регионалния на тотото и му казва да отиде при Мирела… тя му заповядва да даде нашите списъци със секциите на нашите хора, за да ги дадат на ПП. Регионалният директор на БСТ подаде жалба до служебния министър Весела Лечева, след което Мирела отново му се обажда и го заплашва, че знаят от кого е жалбата и за него нещата стават много лоши. Мирелка последния месец звъни непрекъснато на членове на ИТН от област Велико Търново и ги кани в ПП; изнесе всичките ни списъци с членове и контакти и ги даде на ПП; беше озверяла и настъпателна. Направо невероятно е как се промени хрисимото момиче!”

Това ми разказа активист на “Има такъв народ” от Велико Търново.

Ето какво пише сайтът Трибюн на 1 септември:”Борецът срещу корупцията“ е дал на съвсем младото Сдружение „Младежка радост“ договор за 490 953 лв. С тези пари те трябва да организират концерти, фестивали и форуми в три български града – София, Велико Търново и… Габрово (където водач на листата на ПП е Радостин Василев), през септември и октомври (което съвпада с предизборната кампания).

От данните в Търговския регистър става ясно, че „Сдружение „Младежка радост” – гр. Велико Търново“ има съвсем кратък житейски път. Развитието му е белязано от три знакови дати, които съвпадат с важни моменти за самия министър Радостин Василев.

*8 юни: Слави Трифонов обявява, че оттегля ИТН от кабинета. „Младежка радост” бива учредено.

*13 юни: Радостин Василев и негови сподвижници обявяват оттегляне от ИТН. „Младежка радост” бива вписано в Търговския регистър. На буквално същия ден то подава документи за финансиране на проект. Сдружението хваща „последния влак“ за тези пари, тъй като на 13 юни изтича и срокът за кандидатстване. Шокиращо, въпреки нулевия досегашен опит с каквито и да е проекти, документите им са одобрени.

*1 август: Последен работен ден на Радостин Василев като министър. Договорът на „Младежка радост” бива подписан от ММС. Ден по-късно новият министър Лечева вече е в заварено положение, защото сдружението си има съвсем редовен договор с министерството и в срок до 20 работни дни си чака предплащане до 80% от финансирането – вероятно сума от порядъка на 400 хил. лв. Собственото финансиране, което от „Младежка радост” предоставят срещу безвъзмездната сума от ММС, е в размер на… 1600 лв. за транспортни разходи…

Проектът „Спри агресията в себе си на Сдружение „Младежка радост“ гр. Велико Търново“ е по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10А от Закона за хазарта за 2022 с тематична област Превенция на агресията сред младите хора“. По него младата организация ще прави по една обучителна дискусия с психолози и треньори в трите града, по един младежки фестивал и по един концерт.

В план-сметката по проекта подробно са разписани парите по отделните пера и не са пестени средства.

Така например водещите на събитията във всеки отделен град ще вземат между 4900 и 6500 лв. По няколко фотографи, оператори и монтажисти ще снимат концертите. Двама „популярни изпълнители“ ще вземат по 15 хил. лв. на участие (или по 45 хил. на човек, ако едни и същи хора пеят навсякъде).

Според план-сметката парите за реклама са 50 хил. лв..

Кой стои зад „Младежка радост”?

Сдружението, за което, на база датата на учредяване и бързия финансов успех, може да се предположи, че има солиден гръб в Министерството на младежта и спорта, е представлявано от Симона Живкова Петрова и регистрирано във Велико Търново.” За нея сайтът Трибюн твърди, че е продавач консултант в магазин за дрехи в столичен мол.

Интересен детайл: реклама на програмата “Спри агресията в себе си” се появи в сайта svoboda.v.bg, за който сайтът Narod.bg написа, че е близък до Радостин Василев.

На 1 септември Мирела Желязкова е уволнена, а на 2 септември служебният министър Весела Лечева е издала заповед за проверка на всички договори по Националната програма за изпълнение на младежките дейности, сключени, докато министър на спорта е Радостин Василев.

Позвъних на Мирела Желязкова, изпратих й въпроси за отношенията й с Радостин Василев, назначението и в БСТ, познанството й със Симона Живкова Петрова, но не получих никакъв отговор.

… Понеже бяхте гръмогласни борци срещу ”калинките” на ГЕРБ, какво ще кажете за това: Александър Тодоров, изпълнителен директор на Български спортен тотализатор – бивш продавач на прахосмукачки в Пловдив, избутал право във ВТУ, бил е помощник на Радостин Василев в кантората му; Венцислав Петков, изпълнителен директор на Национална спортна база, лепил е мокети в плевенски хотели, завършил е Лесотехническия университет; приятели от детинство и верни компаньони на Радостин Василев, бивш министър на спорта от “Има такъв народ”, а сега водач на листата на “Продължаваме промяната” в Габрово.

На 24 август служебният министър Весела Лечева уволни Александър Тодоров и Венцислав Петков, припомня сайтът breaking.bg

Снимки: Фейсбук-профил на Мирела Желязкова и интернет

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *