Пъстри сувенири, картини, украшения и много красота сътворяват участниците във Фестивал на способностите във Велико Търново

0

Пъстри сувенири, рисувани картички, картини от мъниста, плетени изделия, украшения от камъни и минерали, пана от естествени материали. Тези и още куп прекрасни творения могат да видят жителите и гостите на Велико Търново на 20 щанда, разположени в парк „Марно поле“. Днес там беше официално открит Фестивал на способностите. Потребители на социални услуги от старата столица, региона и цяла България показват своите умения и таланти в различни сфери на приложните изкуства. Организатори на събитието са Община Велико Търново и Българска асоциация на лицата с интелектуални затруднения – БАЛИЗ.

Фестивалът беше открит от заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева – Иванова. „Готови сме да подадем ръка на всички хора, които имат нужда от подкрепа, надявам се  този фестивал да стане традиция и да се провежда ежегодно“, каза тя.

Своето вълнение по време на откриването не скри Мария Недялкова – председател на Управителния съвет на БАЛИЗ, която подчерта, че организацията отбелязва своята 30-годишнина. „Благодаря на Община Велико Търново за прекрасното партньорство и домакинство, за да се реализира третото издание на фестивала тук. Хората със затруднения могат всичко и са като останалите – творят, танцуват, пеят… Трябва им малко подкрепа и обич. През годините за всичко това работиха много експерти, специалисти, родителите, които се бориха да дадат шанс на децата си и не ги оставиха в домове, затова сърдечно благодаря и на тях“, посочи Недялкова.

 

 

„Днес няма да говорим за увреждания, днес празнуваме уменията. Всеки човек има различни способности и това го прави уникален. Различието не е нещо срамно, нито лошо, напротив, то е ценност“, каза Лъчезар Стоянов, председател на Националната платформа на самозастъпниците в БАЛИЗ.

От своя страна Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново благодари на всички участници. Никой не бива да бъде изоставен и всеки заслужава да получи подкрепата, която му е нужна. Тогава, когато му е нужна и толкова, колкото му е нужна. За да се докоснем и да изпитаме тази невероятна емоция, която ни дават прекрасните хора в този фестивал, каза тя.

Тази вечер ще  от 18,30 ч. с концерт на сцената на Летния театър ще бъде сложен финал на проявата, а при лошо време концертът ще е в залата на Общината. Входът е свободен.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *