Вторият випуск кандидат-резервисти влезе в Националния военен университет

0
Вторият випуск кандидат-резервисти влезе в Националния военен университет „Васил Левски“. 111 млади мъже и жени са избрали срочната служба в доброволния резерв на Българската армия и всички те, до края на февруари следващата година, ще преминат трите етапа на военна подготовка.
86 от кандидат-резервистите започват обучението си в Националния военен университет във Велико Търново и днес те бяха посрещнати от началника на сектор „Военна подготовка“ подп. Мирослав Илиев. 28 са пожелали да се обучават в район Шумен.
През първия месец резервистите преминават начална военна подготовка. След това им предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификация „Автоматчик“ във Велико Търново и квалификация „Номер от разчет“ за Шумен. Доброволната военна служба завършва с три месеца колективна подготовка.
След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Освен това те ще се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *