Водна кула арт резиденция във Велико Търово е поредният проект на ТаМ

0

 

 

С изложба, пърформанси и концерт приключва международна артистична резиденция във Велико Търново. Събитията ще се проведат на 10 септември в пространството за културни и социални събития ТаМ от 18.00 часа, и в Регионалния исторически музей от 20.00 часа.

 

Водна кула арт Резиденция избра Велико Търново за център на своите усилия да децентрализира културната среда в България. В продължение на 10 дни артисти от България, Австрия, Китай, САЩ и Франция изследваха потенциала на изоставени или занемарени пространства, в търсене на дълбоките психологически аспекти на забравата, самотата и обезкуражаващата атмосфера, която понякога успява да ни лиши от визия за бъдещето. С цел да използват тези явления за отправна точка, участниците в това събитие за обмен на идеи и споделяне на художествени практики търсеха артистични решения за нов поглед над съвременността, за разкриване на пренебрегнатия потенциал на градската среда, за ново свързване и инвестиране във възможното бъдеще без забрава и тъга.

 

Пред 10-те дни на събитието, Водна кула арт Резиденция предостави на артистите индивидуална работа с ментори, творящи в различни точки на света и използващи най-разнообразни изразни средства – пърформанс, графити, живопис и много други. Работата включваше нови социални и художествени политики, базирани на различни експертни познания, връзка между наука и изкуство, дигитално изкуство, опазване на симбиозата между човек и природа, социално включване по теми срещу дискриминацията и за повече толерантност.

 

В това издание Водна кула арт Резиденция пое ангажимент за нулев въглероден отпечатък. Артистите заедно възприеха ангажимент за пестене на енергия през десетдневния си престой във Велико Търново. Употребата на пластмасови опаковки беше сведена до минимум, отпадъците се събираха и изхвърляха разделно, а всички органични остатъци бяха компостирани. Всеки от участниците ще остави в България своя артистичен прочит на действителността и ще отнесе със себе си добрите примери и спомена за уникалното Велико Търново.

 

Инициативата се организира от Сдружение ИМЕ и се осъществява с финансовата подкрепа на Американско Посолство на САЩ – малка грантова схема и Френски Културен институт  в София.

 

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА:

 

1.09 – 10.09: Творчески престой  

  • Посещение в артистичните пространства на Велико Търново и околността: Факултет по изобразителни изкуства; Художествена галерия “Борис Денев”; Квартал Варуша – Юг; Саралиевата къща в Килифарево; Килифаревски манастир; Дупини Арт Център – с. Габровци; Международна резиденция за артисти – с. Вишовград; местни културни и исторически забележителности.
  • Артистични лекции и презентации в Синята къща на СБХ – Велико Търново.

 

10.09.2022: Заключителна част

  • 00 – 20.00 часа, пространството за културни и социални събития ТаМ:

Откриване на изложба и пърформанс – резултати от артистичната работа.  https://www.facebook.com/TAMVELIKOTARNOVO

 

  • 00 – 21.30 часа, Лапидариум, Регионален исторически музей, Велико Търново:

Концерт на група The Science. https://www.facebook.com/profile.php?id=100063701346903

https://www.the-science.net/

 

  • 30 – 00.00 часа, Парти в клуб Мелон

DJ’s  YvesO and Nina F

https://www.facebook.com/MelonLiveClub

 

 

 

За контакт:

Ния Пушкарова – организатор/куратор на Водна кула арт фест/резиденция

0898312030

watertowerartfest@gmail.com

https://watertowerartfest.com/

 

©Water tower art fest

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *