Димитър Николов, кандидат за народен предстанител от ГЕРБ-СДС: “Хората, които искаха промяна, вече искат промяна на промяната!”

0

 

 

  • Г-н Николов, започвам този разговор, като цитирам Ваши думи:. „Дори и най-слабото редовно правителство е по-добро от най-добрия служебен кабинет“. Все още ли сте на това мнение?
  • Животът е най-добрия учител, който потвърди една от любимите ми максими „никога не казвай никога“. Няма по-слабо, неадекватно, трагикомично и инфантилно правителство от това на „промяната“. Затова и хората, които искаха промяна, вече искат промяна на промяната. И ако Жан Виденов е един печален образ в новата история на България, то по-жалък и несъстоятелен премиер от Петков аз не помня. Та в този смисъл вече бих казал, че и най-слабото служебно правителство може да бъде по-добро от редовния кабинет на Кирил Петков.
  • Безпринципност или некадърност е причината за провала на правителството?
  • Видяхме показна некомпетентност от членове на Министерския съвет, чийто състав приличаше на един политически Франкенщайн. Видяхме и безпрецедентен асинхрон между премиер, вицепремиери и министри. Разминаха се заявки, очаквания и последвали действия между партньорите в тази безпринципна коалиция. Първата колизия дойде с военния министър Стефан Янев. Ще спомена и Министерството на регионалното развитие, чиято политика е свързана с проблемите по места, проблеми с които ние като народни представители сме най-тясно ангажирани.
  • Кое е най-тежкото наследство, което остави на страната последният редовен кабинет?

Трудно ми е да посоча само едно. Щетите ще ги измерваме и за съжаление ще ги търпим във времето. Държавата е на ръба на национална катастрофа, въпреки усещането за стабилност, което оставиха двете служебни правителства. Но нека бъдем обективни – кабинетът Борисов 3 остави една изключително подредена държава с пари по всички сметки,  остави страната ни в едно изключително стабилно финансово състояние. Това вече е минало, защото вместо един отговорен премиер ние имахме един шут, зад който хищници като Асен Василев и Даниел Лорер приложиха схеми за ограбването на българския народ. И ако Народното събрание, както се изрази колегата Ива Митева беше полето на юридическия разврат, то това управление беше рожба и лицето на политическия разврат. Партия, която принадлежи към Европейската народна партия се впусна във флирт с левицата, който прерасна в мърсуване. В моя съзнателен живот, колкото пъти БСП е влизала във властта, толкова пъти държавата е докарвана до национална катастрофа. Това е наследството, което оставя последното редовно правителство. Правителство на партия, която е един имитиращ политически продукт, фалшив проект, опакован във фалшивата усмивка на водача си. За мен беше изключително обидно да видя български премиер, който да е замерван със снежни топки на Шипка. Той срина респекта към институцията министър-председател.

  • Кой е най-големия грях на 47-тото Народно събрание?
  • Сещам се за една не толкова популярна, но много актуална днес, реплика на Димитър Попов – един от първите премиери в демократична България. Той казваше, че в Народното събрание трябва да гастролират майсторите, а не аматьорите. Мога да добавя, че Народното събрание, изпълнителната власт и държавата не са учебен полигон. Видяхме много нелепости от парламентарната трибуна и за съжаление не можахме да реабилитираме авторитета на народния представител. Сринахме го до най-ниските нива на обществено доверие. Винаги съм казвал, че младостта не е порок, но незнанието не е оправдание. Като човек, който идва от местната власт, смея да твърдя, че тя е добра школа за надграждане в парламента. Голяма част от колегите – млади и симпатични, но с почти нулев управленски и житейски опит, бяха безкрайно неподготвени за работата на законотворец. За да си народен представител трябва първо да си извървят пътя, защото не можеш да се научиш да летиш, преди да си се научил да ходиш, да си направил свои грешки, да си вземал решения от свое име и за своя сметка.
  • Като споменахте законотворец, вие бяхте член на постоянната комисия по култура в последния парламент. Защо не успя да влезе в зала Законът за старите столици, който е важен за великотърновци?
  • Това е един от много важните въпроси, по които работих активно с Община Велико Търново и по-специално с ресорния заместник кмет Нейко Генчев. Всички сме убедени, че е хубаво да има Закон за старите столици, но проекта, изготвен от колегите от ИТН имаше много несъвършенства, а времето кратко за тяхното изглаждане. Та въпреки максимата „по-добре несъвършен закон, отколкото липсата на такъв“, в случая е по-добре да бъдат изгладени тези грешки и тогава да бъде приет. Защото не може община като Велико Търново – духовната и историческа столица на България да бъде приравнявана с общините Каспичан и Велики Преслав. Не омаловажавам старите столици Плиска и Преслав, но принципа, който беше заложен – средствата, които ще се отпускат от държавата да се разпределят и усвояват на солидарен принцип не е справедлив. Велико Търново участваше в този законопроект с три обекта, за разлика от тях, освен това те нямат капацитета и  инфраструктурата на старата столица. Явно аргументите по време на дискусията в комисиите са натежали, защото дори и ИТН гласуваха въздържал се, за да влезе в пленарна зала. Убеден съм, че в един дълъг хоризонт на следващото Народно събрание комисиите ще успеят да изчистят тези несъвършенства и закона ще бъде приет, защото е нужен. Но Велико Търново в един такъв закон трябва да бъде изведен в отделна глава, защото има решение на Народно събрание от 2019 година, с което Велико Търново има по особен статут.
  • Бяхте народен представител в трите последни парламента. Отново сте кандидат от листата на ГЕРБ-СДС. Какво очаквате след 2-ри октомври?
  • Коалицията към която аз принадлежа е единствената автентична дясна коалиция. Лично аз участвах в едни редовни и два предсрочни парламентарни избори. Като човек с десни ценности, за мен е изключителна привилегия и отговорност да бъда кандидат за народен представител от коалицията ГЕРБ-СДС. В тази коалиция е автентичната дясна партия СДС, която носи ДНК-то на десния човек. В нея е и най-голямата модерна, съвременна и призната в Европа партия – ГЕРБ. По всичко личи, че хората са си направили една рекапитулация и аз очаквам една внушителна победа, която ще ни позволи да имаме водеща роля за сформиране на следващото редовно правителство и този път мнението на  близо 800 000 български граждани няма да бъде елиминирано. Важно е в тези оставащи три седмици да мотивираме хората да упражнят правото си на глас, да преодолеем апатията и на 2ри октомври да направим един прагматичен, а не екстравагантен вот.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *