Козаревският празник „Ден на кокошата чорба“ най-сетне успя да запише Десето юбилейно издание, след двегодишно отлагане. Общинският фолклорно-кулинарен форум е емблематичен за селото и традиционно се организира от община Лясковец, кметство Козаревец и местното читалище „Земеделец-1899”.
От създаването си през 2011 година по инициатива на козаревския кмет Парашкев Парашкевов, до сега кулинарното събитие неизменно протича около Деня на Рождество Богородично и празникът е една от проявите, от така наречените есенни кулинарни дни в община Лясковец. „Денят на кокошата чорба“ също като „Пъстра трапеза” и Празника на лютеницата, е част от Карвинг-фестивала „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“, присъщ само за Лясковско.
Тази година Десетото издание на съревнованието за най-вкусна чорба от кокошка обедини и изявите, които лясковчани и румънските им приятели от побратимения град Виделе съвместно организират. Българи и румънци заедно работят по проект за трансгранично сътрудничество „Приказки за култура, история и природа“ и обменят познания за традиции в кулинарията, фолклора и културното си наследство. По същия проект бе реновиран изцяло и селският централен площад, парковото пространство и бе изградена открита сцена и площадка за мероприятия пред читалищната светиня в село Козаревец. Именно на тази ново изградена сцена и в парковото пространство се състоя заключителната изява по изпълнение на международния проект.
За Десетото издание на празника на кокошата чорба дойдоха гостите от Румъния, които също се включиха в готвенето на питателното ястие.
И тази година десетки кулинари и самодейци, както и стотици посетители се събраха в Козаревец, за да готвят и да представят нашия фолклор. Огнищата с казаните подкладоха от ранни зори, а песенната програма започна след официалните приветствия на общинския кмет д-р Гецова, на козаревския управник Красимира Колева и на председателя на читалището Тодор Тодоров. Йеромонах Димитрий освети всички съдове, за да е харна трапезата, а председателят на журито Пламен Караджов, управител на ресторант „Панорама”, даде старт на съревнованието, разяснявайки регламента. Заедно с него журираха Валентина Пейчева – главен готвач в комплекс „Лесопарка“ и професионалиста в готвенето и дългогодишен член на журитетната комисия Борислав Банов.
Тази година в читалищния парк къкриха общо 16 съда с вкусни гозби, като 15 от тях се съревноваваха за приза „Майстор на кокоша чорба“. В кулинарното състезание се впуснаха представители от общините Лясковец, Стражица, Г. Оряховица, от румънската Виделе и от македонската Крушево. От община Лясковец готвиха два отбора майсторки от село Мерданя – от пенсионерския клуб и от читалището в селото, два отбора имаше от Лясковец – тези на пенсионерските клубове „Зора” и „Мазневска чешмичка”, Джулюница беше представена от отбора на дамите от пенсионерския клуб, два отбора излъчи и село Драгижево – младежки от читалището и отбор на пенсионерския клуб. Сборна кулинарна група пенсионери и по-млади кулинари от читалището представи как се прави чорба по добридялски, а дамите от пенсионерски клуб „Здравец” на домакинстващото село Козаревец показаха начина на приготвяне на гозбата по козаревска стара рецепта. Община Стражица записа и тази година много силно участие с цели три отбора – от селата Владислав, Асеново и Балканци, които са редовен участник в изявата на своите приятели от Козаревец. От община Горна Оряховица се включиха кулинари, представящи читалището в село Правда.
Как се готви кокоша чорба по македонска рецепта показаха и гостите от Северна Македония, които бяха ученици от кулинарното училище „Наум Наумовски Борче“ гр. Крушево. Свои кулинарни изкушения донесоха и гостите от Румъния – красиви и вкусни сладкарски изделия, които майстори с много любов за българските си приятели Мадалина Гиджеану.
По традиция кметът на Козаревец също има казан с кокошата гозба, която не участва в конкурсната надпревара, но от нея опитват всички посетители на празничната изява. И този път бе сготвено в огромен 100-литров казан и чорба имаше по черпак за всеки. Чорбата в кметския казан измайстори за публиката професионалният готвач Стоян Стоянов, с двете си помощнички Йоана Юмерова и Марина Иванова, а огнището подклаждаше Николай Василев. Освен кметска чорба, посетителите на празника можеха да похапнат и бабини мекици, които месиха и пържиха представителки на пенсионерския клуб „Здравец“ от селото домакин. Гостите на празника можеха също да опитат и от гозбите по щандовете и да пийнат по чашка козаревска ракия, предоставена от читалището.
Докато врат кокошките и журито оценяваше чорбите, самодейни групи представиха магията на нашия фолклор. В програмата участваха певиците от козаревската група „Авлига“, младите музиканти от Школа за народни инструменти „Потомци“, танцов състав „Лудо младо“, танцов фолклорен клуб „Хей-брей“ и децата от ДГ „Детелина“, Козаревец. За доброто настроение на всички свой концерт поднесе и специалният гост на празника – известната певица и отлична гайдарка Владислава Христозова.Журито, както всяка година трудно избра победител в надпреварата за най-вкусна чорба от кокошка. За най-добрите кулинари имаше Специална награда от кмета на Козаревец. Тази награда заслужи отборът на град Виделе, с главен готвач Родика Гиджеану. И румънската чорба бързо беше изядена, а майсторката сподели, че в нея слага пащърнак и целина. Журитетната комисия избра и носителите на Наградата „Най-атрактивен готвач”. Първенец в тази категория е Десислава Иванова от младежкия отбор при читалището на село Драгижево. Второ и трето място за атрактивност получиха македонският главен готвач Оливера Скола и Еленка Енчева от лясковския клуб на пенсионера «Мазневска чешмичка».
Юбилейни статуетки, грамоти и предметни награди заслужиха и трите отбора, сготвили най-вкусно. Първото място е за чорбата, сготвена от тима на читалище „Виделина“ и пенсионерски клуб „Изгрев“, с. Владислав с главен майстор Веска Генчева. Второ и трето място журито определи за домашната гозба на дамите от НЧ „Развитие 1902“, село Мерданя и за тима на пенсионерски клуб „Зора“, град Лясковец.
При оценяването в категорията „Етновизия на щанд” за пръв път беше решено всички кулинарни отбори да получат юбилейните статуетки заради старанието си в украсяването и богатите наредби по трапезите. С благодарствени грамоти за участие бяха уважени и колективите, включили се във фолклорната част и създали с прекрасните си изпълнения настроение за всички гости на гостоприемното село-домакин.