ГЕРБ има рецепта за по-евтини лекарства в аптеките

0

Проф. Костадин Ангелов: Българите да бъдат здрави, а не излекувани е наша стратегическа цел

 

Седем стратегически цели, по които можем да се обединим, са ясно очертани от ГЕРБ. Водещ приоритет е развитието на здравеопазването по начин, по който българите да бъдат здрави, а не излекувани. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново проф. д-р Костадин Ангелов в предизборен дебат.

„Работещите в сферата на здравеопазването чувстват несигурност в момента. През април „Промяната“ им даде изключителни обещания за високи възнаграждения. Медиците обаче бяха излъгани. Ние ще върнем достойнството им, за да могат нашите войни в бяло да са сигурни, а системата да издържи на всеки натиск. Нашата победа на 2-ри октомври ще бъде победа на всеки лекар, медицинска сестра и санитар. Те ще получат реални възнаграждения, а не възнаграждения на книга. Ние ще защитим интереса на медиците“, подчерта проф. Ангелов.

Той припомни, че ГЕРБ-СДС предложи законопроект, който гарантираше нивата на заплатите с ясен ангажимент на държавата. „Защо този законопроект не беше подкрепен? В него залагахме основните възнаграждения на лекарите да достигнат 3000 лева, 2000 за медицинските сестри и 1000 лева за санитарите. Защо беше написан противозаконен текст в Националния рамков договор, на чиято база трябваше да се увеличат заплатите в сферата на здравеопазването? Оказа се, че те няма как да бъдат плащани – специалистите не получават по-високи възнаграждения. Този текст беше отменен на първа инстанция от Върховния административен съд“, мотивира се водачът на листата на ГЕРБ-СДС.

Проф. Костадин Ангелов попита защо всички болнични заведения излязоха с декларации, че „Промяната“ ги обрича на фалит. И обясни, че задълженията им са се увеличили по време на предишното управление на държавата, защото те не успяха да компенсират разходите за електроенергия и за газ. Той припомни думи на служебния министър на здравеопазването – последната една година проектът за модернизацията на спешната помощ е спрян и е пред провал.

„Проблемът с доплащането на лекарствата има две решения. Да се въведе генеричното заместване или да се увеличи процентът на реимбурсация на лекарствата, което означава здравната каса да поема по-голяма част от цената им. Ние ще подкрепим второто решение с увеличаване на процента на реимбурсация“, каза проф. Ангелов по друга актуална тема в сферата на здравеопазването.

Той припомни, че първата електронна рецепта в България беше издадена на 17 декември 2020 г. – по време на мандата на ГЕРБ-СДС. А коалицията е категорично за смесена рецепта. Интересът на пациентите е да има и хартиена рецепта, особено в по-малките населени места. Електронната рецепта обаче дава възможност за по-голяма проследяемост.

Все още няма нужната готовност за изграждането на следващите стъпки на Националната здравна информационна система. Трябва да се направи достъп до всички образни изследвания в България и в Европа, да се дигитализират документите за целия процес в лечебните заведения, както и да се даде възможност за включването на изкуствен интелект в НЗИС.

„Реформа не се прави на инат, а в консенсус – с лекарския, с фармацевтичния и със зъболекарския съюз, както и с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Трябва да има професионален консенсус“, каза още проф. Костадин Ангелов. „Длъжни сме да направим правителство. Когато България е изправена пред кризи, винаги идва ГЕРБ. Дългосрочните стратегически решения за страната винаги идват от ГЕРБ“, категоричен бе проф. Ангелов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *