Принцеса Теофана фон Саксен дойде за откриване на учебната година в Старопрестолната гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“, именувана на нейния баща

0

Старопрестолната гимназия по икономика посрещна новата учебна година с името на своя нов патрон д-р Петър Аладжов. Специално за тържеството в училището от Берлин пристигнаха дъщерята на видния финансист принцеса Tеофана Аладжова фон Саксен, заедно със своя син Максим Ануел. Вълнуващият празник споделиха заместник-кметът Снежана –Данева Иванова, президентът на Ротари клуб – Велико Търново Валентин Михайлов и пастпрезидентите Венелин Иванов и  Станислав Стоянов, Красен Каракоцев – председател на обществения съвет, Боянка Димитрова от РУО, родители и др.

Предложението елитната гимназия да носи името на д-р Аладжов е на Ротари клуба в старата столица. То беше подкрепено от педагогическия съвет на училището и получи одобрение от Министерството на образованието, както и от наследничката на бележития великотърновец.

За началото на новата година ротарианците дариха на гимназията ново знаме, табела с името на патрона и пособия. Днес  знамето беше осветено от Негово високоблагоговенство отец Асен.

Учете, защото знанието е най-голямото съкровище, което може да придобие един човек, каза в приветствието си президентът на РКВТ Валентин Михайлов.

В словото си директорката на Старопрестолната гимназия Виолета Йосифова подчерта, че д-р Петър Аладжов е личност, която ще вдъхновява поколения ученици, ще бъде пример за успех, родолюбие, благородство и отдаденост на хората. Всеки човек, за да успява, има нужда от добри примери, какъвто е нашият патрон. Благодаря ви за инициативата и усилията да възкресим спомена за един успял българин и да му отдадем заслуженото, каза още тя.

Г-жа Йосифова се обърна към учениците, като им пожела да правят нещата, които обичат, да откриват талантите си, да са мотивирани от страстта си към знанията, да са дисциплинирани. Забравете съмненията в себе си, бъдете креативни! Бъдете смели, не се страхувайте че ще сгрешите, защото често от грешките се раждат големи открития, каза още  директорката.

Заместник-кметът  на Велико Търново Снежана Данева – Иванова пожела на всички успешна учебна година и поздрави учениците, учителите и родителите от името на кмета Даниел Панов. Носете достойно името на д-р Аладжов, гордейте се, че живеете в историческата и духовна столица на България!, обърна се тя към възпитаниците на гимназията.

Принцеса Теофана фон Саксен не скри вълнението си през сълзи поздрави учениците и учителите. Бъдете като моя баща – трудолюбиви, дисциплинирани, целенасочени! Той тръгна точно оттук и стигна до най-високите постове в България. После остана без дом и кариера, но успя само за три месеца да съгради отново живота си. Той е пример как със знания, упоритост и много труд може да се успява в живота, каза още наследничката на д-р Аладжов.  Най-важното за всички млади хора е да повярват, че само със своите собствени сили могат да намерят пътя си.  Желая ви солидни знания, защото в Западна Европа образованието, получено в България, се цени много високо, каза още принцесата.

Д-р Теофона фон Саксен е известна със своята благотворителност, като достойно продължава делото на своя баща, който освен виден финансист, е и голям благодетел на Велико Търново и България.  Тя е осигурила над 70 камиона с повече от 3000 болнични легла и многобройни други медицински оборудвания на български болници. Носител на Почетен плакет от Министерство на здравеопазването на България като признание за дългогодишната й дарителска дейност. През 2019 г. получава наградата „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“.

Патронът на Старопрестолната гимназия във Велико Търново д-р  Петър Аладжов е бележит финансист, икономист, общественик, благодеятел и е сред основателите на Ротари клуб – Велико Търново през 1938 г. Той е възпитаник на един от първите випуски на гимназията, блестящ банкер и финансист, ръководител на международна търговски компания, върховен комисар на Комисариата на военновременното стопанство, дарител и благодеятел, почетен гражданин на Велико Търново.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *