Първият школски звънец удари за над 3 600 ученици от училищата на община Горна Оряховица

0

 

 

С пъстри тържества и редица благотворителни инициативи започна новата учебна година в училищата в община Горна Оряховица. В училищните дворове беше издигнат националния трибагреник и бяха посрещнати училищните знамена.

В първия учебен ден в класните стаи на училищата в общината стаи влязоха над 3 650 ученици от 2 средни, 9 основни и 5 професионални гимназии, от които 1 общинска и 4 държавни. За първи път училищния праг прекрачиха 289 първокласници.

Всички те получиха по традиция книжка със специално посвещение от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. „Знам, че ще се справиш, защото всеки дошъл в първи клас е любопитен и смел! Винаги, когато показваш най-доброто от себе си, твоите учители и аз ще се гордеем с теб“, казва в обръщението си към първолачетата инж. Добрев. Градоначалникът тази година удари първия учебен звънец с децата от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов откри новата учебна година заедно с учениците от СУ „Георги Измирлиев“. Празничното настроение с възпитаниците на СУ „Вичо Грънчаров“ сподели заместник-кметът инж. Деница Коева. Гост на празника в първия учебен ден в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ бе заместник-кметът Стефчо Алипиев. Заместник-кметът Николай Георгиев даде старт на новата учебна година в ОУ „Иван вазов“, а в ПГЛПИ „Атанас Буров“ гостува заместник-кметът Григор Минков. На първия учебен ден в горнооряховските учебни заведения присъстваха представители на отдел „Хуманитарни дейности“, както и общински съветници.

Училищата посрещнаха учениците освежени, обновени с много нови придобивки, които ще бъдат в полза на обучение на техните възпитаници. На много места децата започнаха учебната година с различни благотворителни инициативи. Вместо букети, събираха средства за пострадалите от наводнението селища в община Карлово или пък в помощ на болни деца или деца в неравностойно положение. Първолачетата от Гимназията пък започнаха учебната година с инициативата „С книжка на училище“ и така да обогатят библиотеките в класните си стаи. Второкласници от ОУ „Иван Вазов“ избраха да помогнат на детското отделение в Горнооряховската болница.
С решение на министерския съвет тази година четири от общинските училища са включени в списъка на иновативните училища в Република България за предстоящата учебна година. Това са СУ „Вичо Грънчаров“, СУ „Георги Измирлиев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Оряховица ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище.

На територията на община Горна Оряховица функционират 9 детски градини с филиали. В две от тях има яслени групи. През новата учебна година в детските заведения ще се обучават общо 1115 деца, като 37 от тях ще са в яслените групи и 356 в подготвителни групи. С решение на Общинския съвет от 30 юни 2022 г., общинските съветници решиха да се въведе задължително предучилищно образование за 4-годишните деца от началото на новата учебна година. Очаква се в детските градини на територията на общината да постъпят 127 4-годишни малчугани.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *