октомври 6, 2022

„Каква си самоводска яхния!“ не е подигравка, а високо признание

Над 20 оригинални ястия и богата културна програма представиха на Празника на лука  в Самоводене

Често ни подиграват нас, самоводчаните, с израза „самоводска яхния“ – синоним на нещо просто и елементарно. Истината обаче е съвсем друга. Това е престижно и нелесно за приготвяне ястие, което е много вкусно и е признание за голям майсторлък. Така жителите на село Самоводене разказват за един от местните кулинарни шедьоври, които разнасят славата на селото, заедно с традиционния за този край зеленчук – лука. За втори път във великотъновското село се проведе Празник на лука, който събра гости отблизо и далеч. Богата културна програма, оригинална кулинарна изложба, атрактивни състезания и народно веселие имаше на площада пред местното читалище, където се проведе празника.

С прочутото си чувство за хумор жителите на  селото разказват и за другата местна емблема – самоводското сирене, което всъщност е глава лук, разцепена и смачкана, посипана със сол.

Над 1500 декара лук се отглеждали в китното Самоводене през 50-те – 70-те години на миналия век. Във всеки двор и нива имало насаждения от лютия зеленчук, а в саденето, копаенето и брането се включвали цели многолюдни фамилии. От тук с волски каруци нанизите с прилежно сплетени глави тръгвали за прочутия пазар на Самоводската чаршия във Велико Търново, за съседните Трявна, Дряново, Севлиево и др. градове. Толкова сериозна била продукцията, че я товарели дори на вагони на гарите в Самоводене, Ресен и Поликраище, за да стигне до различни краища на страната и дори чужбина. Самоводски лук слагали на трапезите в Германия, Турция, Австрия и други страни, стана ясно от данните, които местни агрономи и специалисти разказаха пред публиката.

Самоводският каба лук, наричан още кантар топуз, пораждал редица анекдоти и забавни разкази. Прочут бил израза „Воло изеде луко“. Когато прибирали реколтата, хората я разстилали да съхне в дворовете. А воловете след паша минавали покрай камарите с лук и сладко похапвали от сочния зеленчук.  Селският фолклор разказва и за двете овчарчета, които с бащите си пасели стада на два отсрещни баири – Беляковски и Самоводски. Беляковчани закусвали хляб и сирене, самоводчани – хляб и лук. Когато малкото от Самоводене попитало баща си защо онези ядат сирене, той гордо отговорил :“Остави ги, сине, защото си нямат лук!“.

Тези и много  други лакърдии споделиха жителите на селото по време на празника, който беше предвиден да се проведе на открито, но заради лошото време беше пренесен във фоайето и салона на читалище „Извор -1873“.

22 ястия от лук показаха майстори кулинари, а авторитетното жури, оценяващо манджите, беше наистина затруднено коя е най-добра. Баници с лук, с пълнеж от орехи, кайма  и гъби, панирани лучени кръгчета, пълнен лук, салати от лук, вълча каварма, самоводска сач каварма от Ханската махала и дори … сладко от лук показаха кулинарите на изложбата. Заслужено първото място отиде при Христо Димов, който разказа за тайните на прочутата самоводска яхния. Зетят научил рецептата от своята баба Христинка Кабаиванова – майка на жена му, тя пък я запомнила от свекърва си. Много лук и праз, домашна кокошка и бяло вино са основните съставки на яхнията. Всичко това се задушава в тенджера, а после се пече на бавен огън в глинен съд, разказва Христо Димов. Накрая остава на мазнина, добавят се и малко подправки – бахар, червен и черен пипер.

Безспорно попадение беше сладкото от лук, приготвено от Камелия Радева, което заслужи третото място в конкурса. Лукът се задушава с олио и малко вода, докато стане прозрачен, после се добавя малко кориандър и около 300 грама захар. Вари се, докато се сгъсти, казва тя.

Погледите на кулинарната изложба привличаше и сачът със самоводска кавърма от Ханската махала, чийто майстор е самодеецът в местното читалище Красен Гицов. Два вида месо – свинско и пилешко, печена червена капия, гъби и разбира се, много лук съдържа апетитната гозба.

Богатата музикална програма в салона на читалището с участието на местни самодейци и гостуващи изпълнители беше обогатена и с атрактивни надпревари. В една от тях – състезанието за белене и рязане на лук, се включи и главният експерт от Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Георги Чукуров. Той и директорката на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова бяха сред гостите на празника.

И докато публиката аплодираше сърцатите изпълнения на певците, пред читалището всички можеха да опитат гореща и вкусна лучена супа, приготвена от чаровната Ралица Първанова. Тайната е в бульона от телешки кости, който се приготвя повече от 6 часа. Много лук, масло  и бяло вино са част от останалите съставки на вълшебното ястие, което по нищо не отстъпва на световно известната лучена френска супа, казва Ралица.

Гостите на празника можеха да се насладят и на произведенията на майсторките от Работилница „Седянка“, които представиха бродерии, тъкани, изделия от плъстена вълна, плетени играчки и др., както и на невероятните подправки на сливенски майсторки, които предлагаха прочутата за техния край самардала.

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.