Във Велико Търново се организира Национална кръгла маса за статута „Историческа и духовна столица на България“

0

Водещи юристи, конституционни съдии, историци и експерти от различни области ще вземат участие в престижния форум

Национална кръгла маса на тема „Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“ ще се проведе на 22 септември във Велико Търново. Участие в дискусията, която ще е един от акцентите в Деня на Независимостта, ще вземат водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици,  представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство.  Инициатор на престижния форум е Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“, с подкрепата на Община Велико Търново. Модератор ще бъде телевизионният журналист и водещ на предаването „История БГ“ по БНТ Георги Ангелов.

Форумът ще бъде открит от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Различни аспекти на темата ще разискват историците проф. Пламен Павлов, проф. Милко Палангурски и проф. Петко Петков, д-р Николаос Мердзимекис от Министерството на културата на Гърция, главният архитект на Велико Търново Николай Малаков, заместник-кметът Нейко Генчев, проф. д.ю.н. Борис Велчев, чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов и Симеон Сакскобурготски.

Основна цел на събитието е да обедини най-добрите идеи и конкретни предложения за юридическа легитимация на статута на града като историческа и духовна столица и възможностите му за развитие.

Едноименното сдружение беше учредено на 18 март 2022 г. В него участват представители от различни сфери на обществения живот. То реализира различни проекти, а една от основните му задачи е да се постигнат законодателни промени, позволяващи реални действия по статута „Историческа и духовна столица на България“. Припомняме, че Велико Търново получи признанието с решение от най-високата трибуна на държавността в България – Народното събрание, на 12 април 2019 година.

Велико Търново притежава особен символен статус – духовен център и опора на българската идентичност и държавност през вековете, ключова част не само от българската, но и от европейската история, подчертават от Сдружението.

Днес Велико Търново е един от най-забележителните градове в Европа, със стотици недвижими културни ценности, с три археологически резервата с антични и средновековни структури, и с множество музейни обекти. С невероятното си географско разположение, с архитектурата си от четири епохи, с огромното разнообразие от културни събития, фестивали, концерти и различни атракции с вдъхновяващата си атмосфера, Велико Търново е притегателно туристическо и културно средище; място, където се срещат хора от целия свят, градът в България с най-голям потенциал за развитие като туристически, културен и образователен център в национален и европейски мащаб.

Всичко това  дава сериозно основание на Сдружение „ИДСБ“ да работи за развитие на правното положение и перспективите пред великия ни град,  посочват инициаторите на Националната кръгла маса.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *