С дефиле по главната улица на Велико Търново в сряда започва Международният фестивал на военните оркестри

0
С дефиле по главната улица на Велико Търново започва в сряда XV Международен фестивал на военните оркестри. Четири формации участват във форума тази година.
Военният духов оркестър на гарнизон в Браила пристига с мажоретен състав. Диригент на гостите от Румъния е първи лейтенант Лонут Раул. По традиция във фестивала участва и Гвардейският представителен духов оркестър. Музикантите свирят под диригентството на главния диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър подп. Ради Радев. Представителният оркестър на Сухопътните войски също ще представи своята шоу програма с мажоретен състав от Троян. Диригент на оркестъра е капитан Тодор Петков, а ръководител на мажоретките е Елеонора Петковска. Търновци и гостите на града ще имат удоволствието да видят и чуят и Фестивалния духов оркестър „Маестро Николай Косев“, домакин на фестивала. Оркестърът е съставен от музиканти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Втора тунджанска механизирана бригада, а диригенти са капитан Цветомир Василев и старшина Емил Костурков.
Веднага след дефилето, което започва в 16,30 часа, е официалното откриване на фестивала, в което участие ще вземе и Представителният курсантски блок на Националния военен университет с ръководител ст. лейтенант Петър Славов. Курсантите ще покажат своята атрактивна програма със строеви хватки и движения с оръжие.
Откриването е пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов ще даде начало на фестивала. След това всички музиканти заедно ще свирят химните на България и Румъния, песента на Майкъл Джаксън „Да спасим света“ и композицията „Хоп троп“ на полк. доц. д-р Христо Тонев.
Военните духови оркестри ще участват и в тържествата по повод Деня на Независимостта на България – 22 септември. Музикантите ще се включат в празничното шествие, което тръгва в 11,30 часа от Царевец. В 12,30 часа започва шоу-спектакълът на участниците в XV Международен фестивал на военните оркестри. На площада пред сградата на Български пощи, всеки оркестър ще представи шоу програма.
Националният военен университет „Васил Левски“, Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри“ са съорганизатори на фестивала, който се провежда под егидата на министъра на отбраната.
снимка: НВУ

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *