ТаМ Велико Търново представя творбата „Съобщение в кутия“ на Цветелина Максимова в инициативата „1m² изкуство“

0

С творба на търновската художничка Цветелина Максимова продължава инициативата „1m² изкуство“, която се организира от клуб ТаМ и кураторката Мартина Йорданова. Откриването на изложбата е на 23 септември от 18:30 ч. на ул. Велчо Джамджията 16 в старата столица. Събитието е подкрепено от Община Велико Търново и е част от Културния календар на града.

Фокусът на четвъртия сезон на проекта е представянето на автори, които имат връзка с града и региона. Цветелина Максимова е предпоследният артист, който ще изложи свое произведение в пространството с  големина от около 1 квадратен метър. Тя е художничка на свободна практика, която работи в областта на живописта и съвременните визуални изкуства. Борави с класически и експериментални техники и предпочита природните материали – натурални пигменти, дърво, хартия.

На търновската публика Цветелина Максимова е позната и като лендарт артист. Като съосновател на арт група „Дупини“ е сред организаторите на ежегодния международен симпозиум „Изкуство – Природа“ в с. Габровци. Участвала е в многобройни артистични резидентски програми във Франция, Япония, Израел и Сърбия.  А през октомври ѝ предстои участие в международното биенале в Цукуба, Япония. Форумът се организира от Tsukuba Art Center и тази година се фокусира върху разчупени визуални форми и намеси в градските пространства. Творба на Максимова в сътрудничество с фотографа Славчо Славов е използвана за плакат на събитието.

В инициативата „1m² изкуство“ Цветелина представя произведението „Съобщение в кутия“ – пластичен обект във формата на колет без адрес и ясно съдържание. Кутията виси в пространството с фиксирана към тавана позиция, но все пак полюшвана, завъртана, пътуваща. „Пратката“ е едновременно скована от ограниченията, но и търсеща освобождението.

В празничните дни гостите на града и любителите на визуални изкуства ще могат да посетят освен изложбата „1m² изкуство | Цветелина Максимова“ още две откривания:

  • 22 септември, 19:00 ч. – галерия Narrativa (ул. Стефан Стамболов 40) представя Иван Узунов | Самостоятелна изложба
  • 24 септември, 18:00 ч. – галерия HEERZ TOOYA(ул. Иван Вазов 16 и 18) представя изложби на артистите Хеда Хоран, Филип Вест и Кааре Рууд.

###

За организаторите

Клуб ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития във Велико Търново. Клубът представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели. От 2021 г. ТаМ се премести в сградата, където се е помещавал бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново.

Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за чуждестранно изкуство в Националната галерия. Завършила е във Виена и е специализирала в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Участвала е в организацията на проекта на Кристо и Жан Клод „Плаващите кейове“, както и на редица български и международни изложби.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *