октомври 6, 2022

Изявени полски художници представят свои творби във Велико Търново

Шестима полски художници и преподаватели от Варшавския университет по информационни технологии представят свои творби в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.  Експозицията „Полско изкуство“ беше открита снощи в присъствието на колеги на полските творци от Факултета по изобразително изкуство във ВТУ, студенти, любители на изкуството.

Художниците от Полша работят в разнообразие от жанрове и техники, както класически така и дигитални.

Пьотр Крохмалки e илюстратор, графичен дизайнер и сценограф. Основната област на творчество му е рисуването. Автор e на над 20 самостоятелни изложби с рисунки, участвал в над 50 колективни изложби. Повечето от творбите му имат много личен характер, като най-често се позовават на лични преживявания и спомени. Той експериментира с различни видове хартии като „blueback“, опаковъчна хартия или тънък дебел картон.

В творбите на д-р Зенон Балцер се вижда страстта на автора не само към техниките за цифрова обработка на изображения, но и към класическите графични техники, придобити в Академията за изящни изкуства в Краков и Вроцлав. Комбинацията от технология и изкуство в поредицата „Наклонности“ доведе до повторения, замъглявания, мистериозни форми и открити композиции. Реални елементи, смесени заедно, за да създадат мистериозни, абстрактни изображения. Те объркват и смущават реципиента, като същевременно го стимулират да анализира отново заобикалящия свят. Те насърчават зрителя да прави заключения и да взема свои собствени субективни решения.

Луиза Квятковска завършва Академията за изящни изкуства във Варшава през 2005 г. От 2007 г. е асистент на проф. Мечислав Василевски. Тя получава докторска степен през 2010 г., разглеждайки бездомните градски котки в изкуството. От 2016 г. Луиза преподава графичен дизайн.

Силвия Кабан е визуален артист, родена през 1969 г. в Люблин. През 1994 г. завършва Академията за изящни изкуства във Варшава. През 2018 г. защитава докторска степен във Факултета по изящни изкуства на Университета Ян Кохановски в Келце. Занимава се с визуални изкуства, живопис, рисуване на обекти, скулптура и рисунка. Тя е преподавател по живопис и рисуване.

Малгожата Собочинска-Кис е завършила факултета по дизайн в Академията за изящни изкуства във Варшава. През 2019 г. тя получава докторска степен в Академията за изящни изкуства в Гданск. Една от основните области на нейните професионални интереси е визуалната комуникация като цяло, включително проектирането на визуална идентификация и информационни системи.

Ришард Секула е роден през 1948 г. в Пястов край Варшава. Възпитаник на Държавната гимназия по театрална техника. Учи в Академията за изящни изкуства във Варшава през 1970–1975 г. Диплома в ателието по рисуване на проф. Тадеуш Доминик. От 1975 г. академичен преподавател. От 1987 г. ръководи ателие по рисуване. Работи във Варшавското училище по информационни технологии.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.