Десетки ястия от тиква приготвиха на празник в село Правда

0

Десетки ястия от тиква имаха възможността да опитат гостите на  петото фолклорно издание „На празник в село Правда“, организиран от настоятелството на НЧ „Звезда – 1905“ и кметството. Доброто настроение с домакините и гостите споделиха кметът на Община горна Оряховица инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Григор Минков, общинският съветник Петър Гайдаров, кметът на Крушето Ивелина Георгиева.


Отново доказахте желанието си да съхраните идентичността на селото си, бе поздравът от инж. Добрев. За мен е удоволствие да ви приветствам, щастлива съм да видя толкова много хора тук. Това означава, че усилията на организаторите не са напразни и че си струва този празник да бъде провеждан. С него не само развиваме любовта си към фолклора, но и създаваме нови приятелства. Благодаря на Община Горна Оряховица, на екипите на Кметството и Читалището, на ентусиастите от Клуба на пенсионера „Надежда“, на нашите спонсори, каза и кметът на Правда Венета Василева. Благодарности изказа и председателят на НЧ „Звезда – 1905“ Петя Георгиева.


Акцент в празника бе традиционна кулинарна изложба на ястия от тиква. В специален кът бяха подредени различни блюда, в които главен герой беше именно тиквата. Наред с традиционните печена тиква, тиквеници и сладкиши с тиква, бяха изложени и бонбони от тиква, палачинки, бухти, мъфини с тиква, кошнички и фунийки с тиквен крем, крем карамел с тиква и т.н.
Освен на кулинарната изложба, присъстващите се насладиха и на изпълненията на певчески и танцови фолклорни състави от страната и региона. В празничната програма се включиха изпълнители от община Горна Оряховица, както и гости от с. Палици, с. Гостилица, община Дряново, с. Балканци, с. Търнене област Плевен и др.

Наред с тиквените ястия, гостите имаха възможност да дегустират и агнешка чорба.
Всички участници в празника получиха тематични подаръци от домакините.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *