ноември 28, 2022

„Демократична България“: Ще искаме комисия, която да установи вредите на Борисов от проекта „Турски поток“

 

 

Още в първите дни на новия парламент ще предложа да се състави парламентарна анкетна комисия, която да изясни какви са нанесените вреди на българската национална сигурност от действията на премиера Бойко Борисов, с които е поставил българската държава в енергийна зависимост от Русия и обслужил плановете на Путин за война срещу Украйна и цивилизования свят.

Това заяви съпредседателят на „Демократина България“ Атанас Атанасов във връзка с изнесените от BIRD данни от сводки на ДАНС, които показват, че Борисов и президентът Румен Радев са били уведомени за потенциалните вреди от реализирането на проекта „Турски поток“. Според сводките на ДАНС от октомври 2017 г. се казва, че проектът е с „цел евентуално преустановяване на преноса през Украйна“. В друга сводка от декември 2017 г. се отчита, че тръбата само ще пренася жгаз за Сърбия и Унгария, но няма да има връзка с българската система и няма да остава газ за вътрешния пазар.

„Днес Парламентът е единствения орган в държавата, който би могъл прозрачно да изясни истината за това престъпление против републиката, тъй като очевидно прокуратурата на Гешев прикрива престъпната дейност на Борисов“, се казва в коментар на Атанасов.

Кандидатът за народен представител Ивайло Мирчев също отчита, че България няма интерес от тази тръба, че по нея няма да тече газ за страната ни и единствената цел е да бъде заобиколена Украйна, за да може Путин спокойно да започне пълномащабна война срещу нея.

„Заключенията в доклада на ДАНС са логични и 5 г. по-късно виждаме, че от контраразузнаването са били абсолютно прави. Фрапиращото е друго – защо Бойко Борисов и Радев, знаейки за този доклад не правят нищо, а обслужват интереса на Путин и в крайна сметка газовият байпас на Украйна е построен и то за сметка на българските данъкоплатци, щедро финансирали искането на Русия с 3 млрд. лв.?“, пита Мирчев, който води листите на „Демократична България“ в Бургас и Разград.

Ивайло Мирчев коментира и опитите на лидера на ГЕРБ и цялата му партия да избягат от темата за вината си в реализирането на плановете на Путин чрез използването на газа като геополитическо оръжие.

„Днес актьорът на републиката е в нова роля – той е евроатлантик №1 и бори „лошите руснаци“, които докато бе на власт щедро обслужваше. Като премиер Борисов имаше две основни цели – да лети с хеликоптер над Турски поток и да дава нареждания на Pi Ar Sevi – „Снимай, снимай да покажа после на Путин колко бързо работим“, а след това да гони руския президент по коридорите в Истанбул, за да му покаже снимки от почти готовата тръба“, коментира Мирчев.

„Днес Борисов е НАТО-то на републиката. За него това е като любимата му игра белот – вдигаш хазартно на „всичко коз“, дават ти контра, „вътре“ си, но накрая се държиш все едно си победил. Време е да разберем, че Борисов лъже не само на карти, лъже и като политик, лъже народа си. От това губи България, губим всички“, завършва Мирчев.

Платена публикация

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *