Концепцията SMART CITY ще донесе на Велико Търново големи възможности за напредък и развитие

0

Развитието на концепцията SMART CITY – „умен град“, с европейски средства може да донесе на Велико Търново голяма принадена стойност – повишена посещаемост на исторически забележителности, музеи и галерии, на културните прояви, заетост на местата за настаняване, пълни ресторанти и заведения и т.н. Европа дава много пари за развитието на градовете в тази посока и това не бива да бъде изпускано като шанс. Стига да има подготвени експертни екипи, които да разработят проекти за кандидатстване. Това заяви във Велико Търново Мартин Захариев – член на УС на фондация „Дигитална България“, заместник-председател на УС на Националния борд по туризъм, медиен експерт. Той участва в срещи на водача на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново проф. Костадин Ангелов с представители на културната общност, както и на бизнеса и туристическата индустрия.

Захариев, който през последните години организира форуми в големите градове в страната, посветени на дигиталната трансформация, посочи предимствата, които тя дава за развитието на регионите.

Концепциите за умен град – smart city, намират най-добро приложение в градовете с развита академична общност, какъвто е Велико Търново. Тя има изключително разнообразни приложения, но води винаги до напредък, заяви Захариев. Той даде пример с това, че Общината във Велико Търново може да разработи три сайта. Първият да е чисто институционен – с наредби, заповеди, решения на Общинския съвет, правилници и т.н. Вторият сайт да носи бранда „Visit Veliko Tarnovo“ да е изцяло подчинен на туризма и културно-историческото наследство. Задължително той да е с разширение .com, което позволява индексирането в Гугъл и други големи търсачки и достъп до информацията буквално от целия свят, посочи Захариев.

Третият сайт – Digital Veliko Tarnovo, ще е платформата за достъпните и изцяло електронни услуги, които понастоящем се предоставят от Общината, както и бъдещите такива –  например административни услуги, в т.ч. адресна регистрация, местни данъци и такси , образование, зелена система, градско планиране и строителен контрол, социални грижи и др. Цялата тази информация да е достъпна за хората през мобилните им устройства, каза Захариев.

Той припомни, че преди дни в столицата се проведе Български иновационен форум 2022, открит от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и Мария Габриел, еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

На него е било оповестено, че две от програмите на ЕС са на обща стойност 5 млрд. лв. и са в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната е Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв., а другата е „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв.

Захариев посочи, че Велико Търново има чудесен шанс да стане пилотна община и да получи финансиране с неограничен размер, без самоучастие и по програмата  Сonnect Europe facility, която ще бъде отворена в средата на октомври и затворена в края на февруари. За целта е необходимо да бъде създаден консорциум от три институции, сред които Община и телеком. Това би дало възможност за разработване на голяма дигитална платформа за културно-историческото наследство, която да бъде мултиезична и да е достъпна през мобилни устройства.

Пари за иновации има и то в размер на милиарди евро. Планът за възстановяване и устойчивост работи. Да, в него, за съжаление думата туризъм е употребена само веднъж, за разлика от Гърция и Португалия например, където туризмът е упоменат над 140 пъти, но въпреки това могат да бъдат намерени инструменти чрез дигитализацията и иновациите да бъде развит този сектор от икономиката, каза още Мартин Захариев.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *