От първи ноември общинският басейн „Радио“ отново отваря

0

 

От първи ноември общинският плувен басейн „Радио“ трябва да възобнови дейността си и да приема трениращите великотърновчета, стана ясно по време на днешното заседание на Общинския съвет. Казусът със затварянето му заради ремонт бе обект на питане от Валерия Дончева и на две граждански изказвания в лицето на Николай Куцаров и Таня Гроздева, които са родители на трениращи деца. На сесията присъстваха и още десетки майки и татковци на състезатели по плуване, които от няколко седмици са принудени да пътуват до Павликени, за да се подготвят за състезания, а и да тренират, на тамошния плувен комплекс на двойно по-ниска входна такса, но плащайки сами пътните си разходи.

На въпросите кметът на Велико Търново заяви, че проверка наистина е установила нуждата от ремонт на басейн „Радиото“. Наемателят на обекта е уведомил за това на 17 август, като е уточнил, че ремонтът ще продължи от 5 септември до 5 март тази година. Опасенията на родителите обаче са, че наемателят, който по договор плаща по-малко от 700 лв. месечно, всъщност няма как да издържа съоръжението през зимата и затова затваря, въпреки че периодът съвпада с учебната година, когато е и времето за масово спортуване на децата.

По думите на Николай Куцаров плуването е най-масовия спорт в общината след футбола, то развива положителни умения и навици у подрастващите и е алтернатива на пушенето, интернет и други вредни практики. Във Велико Търново плуване тренират над 400 деца, посочи още той, които са принудени или да ползват неподходящия по размер басейн в СО „Ем. Станев“, което е предпоставка за инциденти, или да пътуват до Павликени.

На свой ред Валерия Дончева попита дали не е време общината да прекрати договора с наемателя на „Радио“ и да поеме стопанисването на басейна. В заключение кметът на Велико Търново съобщи, че общината ще инвестира 90 000 лв. за поставяне на абонатна станция на „Топлофикация“, за да може през зимния сезон функционирането на плувното съоръжение да бъде гарантирано.

На снимката: Десетки родители на трениращи деца присъстваха на част от сесията на Великотърновски общински съвет

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *