ноември 30, 2022

Владислав Иванов с призив за опазване на околната среда във Велико Търново

 

 

“Чист въздух. Чиста вода. Чиста земя. Бъдеще.” С този слоган кандидатът за депутат от “Демократична България” във Велико Търново Владислав Иванов заявява, че един от основните му приоритети в следващото Народно събрание ще бъде опазването на околната среда в региона.

 

Борбата със замърсяването на въздуха, водата и почвите във великотърновско е важна тема заради директната връзка с качеството на живот в региона. Планирането изграждане на завод за каменна вата край село Върбовка, община Павликени, с енергоизточник изгарящ 56 тона смесени отпадъци за 1 час със сигурност би донесло редица последствия, застрашаващи околната среда в целия регион Централна Северна България.

 

Реалната зона на поражение при подобен тип сложно замърсяване с органични и неорганични замърсители, особено ако то продължи дълго време и в условията на динамичните атмосферни процеси в Дунавската равнина, е с най-малко 40 км радиус. В тази зона попадат десетки населени места от много общини, в няколко области с население от общо над 100 000, чието качество на живот може да бъде пряко или непряко засегнато.

 

От началото на годината жителите на Павликени и съседните общини излизат на множество протести против построяването на инсталацията край Върбовка. Те сформират граждански инициативен комитет, чрез който организират срещи с представители на местната и държавната власт, както и дискусии с експерти. В края на януари тази година инициативният комитет внася отрицателни становища в Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) Велико Търново и стартира подписка против завода в община Павликени по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Към момента проектът е отложен, но все още няма пълна забрана за реализацията му.

 

“Каузите и проблемите, в които влагам време и усилия не са малко, но една от тях изпъква най-вече заради размера на потенциалната опасност за бъдещето на целия регион Централна Северна България – Проектът за изграждане на завод за каменна вата край село Върбовка, община Павликени. Смятам да се боря с всички възможни законови средства за пълната забрана на подобна дейност, категоричен е Владислав Иванов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *